Jasper Krabbé, Premonition 2022, Acrylic on canvas collage, 220 x 240 cm.
Jasper Krabbé, Premonition 2022, Acrylic on canvas collage, 220 x 240 cm. Peter Tijhuis
ZAKELIJK

Jasper Krabbé exposeert in Slot Zeist

26 januari 2023 om 16:06 Kunst

ZEIST Beeldend kunstenaar Jasper Krabbé exposeert van 31 januari tot en met 10 april nieuwe werken in Slot Zeist. De tentoonstelling heeft als titel ‘Super Saturation’, naar de verzadigde kleuren die hij in zijn recente werken gebruikt. De titel wijst ook op de verzadiging aan beelden die via sociale media, nieuws en internet op ons afkomen, zegt de kunstenaar. ,,De veelheid, snelheid en gelijktijdigheid waarmee gebeurtenissen nu zichtbaar worden zijn ongeëvenaard en geven een nieuwe energie en vrijheid.”

Jasper Krabbé zorgt voor een primeur in Slot Zeist: hij is de eerste kunstenaar die ruimte krijgt om beeldende ingrepen te doen in het historische gebouw. Bezoekers van de tentoonstelling hebben de eerste weken exclusieve toegang tot het hoofdgebouw. Waar al eeuwenlang statige portretten van de royalty hangen, plaatst Krabbé onder andere zijn meer dan levensgrote doeken ‘Figure’ en ‘Landscape’. ,,Hier doe ik een ingreep, een dialoog met hóé het werk geschilderd is’, zegt Krabbé. “Het gaat hier over textuur en vergetelheid. Delen van mijn landscape zijn onaf. Dat is waardoor je ook wordt gedwongen beter naar de andere werken te kijken.”

Confrontatie

In het trappenhuis zoekt Krabbé de confrontatie van oude en nieuwe helden op. Tegenover het portret van Willem Adriaan graaf Van Nassau-Odijk, de bouwheer van Slot Zeist, plaatst hij een portret van de kunstenaar Jean Michel Basquiat, op een collage van shoppingbags. En er zullen andere portretten te zien zijn, van bijvoorbeeld pro skater Clyde Semmoh, een jeugdvriend die twee jaar geleden overleed, een dakloze man in Los Angeles en Dr. Rat, de eerste graffitischrijver van Amsterdam. ,,Voor mij zijn dat hedendaagse helden, om hun moed en om het eigen pad dat ze kozen.”

Super Saturation is een expositie vol optimisme. De meer verzadigde kleuren zijn voor Krabbé een logisch vervolg vanuit zijn vroege werk. ,,Het komt voort uit een nieuwe manier van kijken die mijn dochter van 3,5 mij laat zien. Onbevooroordeeld en helder, kleuren die net geboren worden. Eerst waren mijn kleuren veel bedeesder, nu zijn ze veel voller dan ik ooit eerder heb gebruikt. Dat heeft te maken met de plek waar ik ben in mijn studio, waar het licht heel mooi is, en het optimisme van dit moment. Veel dingen komen bij elkaar en dat voelt heel goed.”

Wie is Jasper Krabbé?

Jasper Krabbé (Amsterdam, 1970) begon op straat als graffitischrijver JAZ en groeide uit tot een bekend en veelzijdig beeldend kunstenaar die regelmatig exposeert in binnen- en buitenland. Krabbé studeerde in 1992 cum laude af aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en aan The Cooper Union in New York.

‘Super Saturation’ is te zien in de Culturele Vleugel van Slot Zeist en van 31 januari tot en met 13 februari in het hoofdgebouw van het Slot. Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 11.00 - 17.00 uur. Meer informatie: slotzeist.nl.

Dit artikel wordt u aangeboden door Slot Zeist.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie