Op de A1 bij Baarn was het vanochtend al druk met tractoren.
Op de A1 bij Baarn was het vanochtend al druk met tractoren. Caspar Huurdeman

Massaal boerenprotest, ook vanuit Baarn en Lage Vuursche (+ video & LIVEBLOG)

22 juni 2022 om 09:12 Politiek

BAARN Boeren protesteren vandaag in Stroe tegen de stikstofplannen van het kabinet. Vanochtend gingen ze al vroeg op pad. Boeren uit Baarn, Lage Vuursche en wijde omgeving verzamelden bij de oprit van de A1. Wie vandaag op pad moet, wordt geadviseerd thuis te blijven. Omdat de Baarnsche Courant in Barneveld wordt gedrukt, is het spannend of abonnees de papieren krant op tijd in de brievenbus krijgt.

De collega’s van de Barneveldse Krant houden vandaag een liveblog bij van de protesten in Stroe. Die blog is HIER te volgen.

Ze zijn zich rot geschrokken, de Baarnse boeren. Op de kaart waarop gemarkeerd is waar stikstofreductie moet plaatsvinden, ligt ook het Eemland. Melkveehouder Edwin Daatselaar begrijpt de boeren die vandaag gaan protesteren. 

De koeien staan rustig te herkauwen in de koele stal terwijl het zonnetje vriendelijk schijnt. Maar Edwin Daatselaar voelt zich helemaal niet vrolijk of vriendelijk. Vorige week werd door het ministerie voor natuur en stikstof een kaart gepubliceerd. Daarop alle gebieden waar drastisch de uitstoot van stikstof moet worden geminderd. Het Eemland is op die kaart ook aangegeven. 

,,Zoals het er nu staat moet ik met mijn bedrijf een reductie van 47% gaan realiseren”, legt Daatselaar uit. ,,We zitten hier in een transitiegebied. De grote vraag is: hoe dan? Daarover is niets duidelijk.” De Baarnse melkveehouder gaat woensdag niet in Barneveld protesteren, dat laat zijn programma niet toe. Bij eerdere protesten was hij wel paraat. ,,In Den Haag en bij de provincie, in Utrecht. Ik vind demonstreren een goede manier om de politici en de burgers te laten zien dat je niet alles op één beroepsgroep mag afwentelen.” 

WACHTSTAND Wat Daatselaar frustreert is alle onduidelijkheid waarmee de regelgeving is omgeven. ,,Al in 2019 zijn beperkende maatregelen opgelegd. Daarmee zijn onze bedrijven in de wachtstand gezet. Want als je niet weet wat de toekomst brengt, ga je niet in je bedrijf investeren. En nu wordt zonder duidelijke onderbouwing een kaart gepubliceerd waarop staat met welk percentage de stikstofuitstoot naar beneden moet.” De agrariër snapt dat er huizen en wegen gebouwd moeten worden in het steeds voller wordende Nederland, maar dat de boeren daarvoor moeten wijken is niet reëel. 

De melkveehouder zit met zes mede-boeren aan het Zuidereind, langs de Eem. Hij heeft 125 koeien en 60 stuks jongvee. ,,Een afname van 47% is niet haalbaar. Stel je voor dat dat dat voor iedereen hier geldt. Dan blijft er geen boer meer over langs de Eem. Natuurinstanties hebben het altijd over ‘biodiversiteit’. Als boeren verdwijnen, verandert het hele landschap en zullen veel dieren en insecten verdwijnen. Neem de zwaluw die onder ons dak nestelt. In de bebouwde kom kan hij niet terecht en hij zal verdwijnen.” 

Edwin Daatselaar boert met zijn familie al generaties lang aan het Zuidereind. ,,Ik heb twee dochters en zoals het scenario er nu uitziet, heb ik straks geen bedrijf om aan ze over te dragen. Dat zou ik heel erg vinden. Ik heb bewust gekozen om boer te worden, ik vind het geweldig om te doen. Boer zijn is niet alleen een beroep, het is een manier van leven, met het gezin in en om de boerderij. Het voelt vreselijk onrechtvaardig als iemand uit Den Haag, zonder specifieke kennis, zulke ingrijpende regelgeving bedenkt”, meent hij. 

,,In Nederland wil men altijd van alles maar we moeten ons beseffen dat niet alles ook kán. Ik hoop dat tijdens de demonstratie duidelijk wordt dat je niet zo met de boeren kan omgaan.”

WEL NAAR STROE Agrariër Sander Koop is vandaag wel te vinden in Gelderland. Hij denkt er vanuit Lage Vuursche zo’n anderhalf uur over te rijden. ,,Ik ga naar Stroe om te laten zien dat de plannen van dit kabinet niet uitvoerbaar zijn. Het moet klaar zijn met het pesten van boeren”, aldus de vleesveehouder.

,,Ik snap dat ze onze grond willen, want daar is het allemaal om te doen, maar ze moeten niet net doen of wij de veroorzakers zijn van het stikstofprobleem. Want tijdens de lockdown in coronatijd, gingen alle vervuilingswaardes naar nul, terwijl er niet minder koeien waren. Alleen de vliegtuigen, auto’s en schepen kwamen stil te staan en liggen”, klinkt het strijdbaar. ,,Ik vind het wel bizar dat er mensen zijn die nog steeds geloven dat wij de oorzaak zijn van de stikstofproblemen.” Koop denkt dat de overheid de grond van de boeren wil om er woningen op te bouwen, wegen op aan te leggen en natuurgebieden te creëren.

,,We willen vandaag laten zien dat we als groep veel mensen op de been kunnen krijgen, ik hoop dat de politiek daardoor gaat luisteren, al heb ik daar een hard hoofd in.” Koop vindt het wel hoopgevend dat tijdens de congressen van regeringspartijen VVD en CDA door de leden kritisch is gereageerd op de plannen. ,,Mensen zitten er niet op te wachten dat ze straks alleen nog groenteburgers kunnen eten die in China zijn gefabriceerd, ik denk dat bij GroenLinks ook mensen zitten die liever goed vlees uit Nederland eten.”

Als de plannen van de overheid daadwerkelijk doorgaan, ziet Koop de toekomst somber in. ,,Ik zit hier in NNN-gebied (Natuur Netwerk Nederland, red) waar ze de stikstofuitstoot met 95% willen terugdringen. Dat betekent dat ik nog ongeveer zes koeien mag houden. Datzelfde geldt voor mijn buurman die melkveehouder is. Van die aantallen kunnen wij niet bestaan. Het is heel frustrerend. Want je wilt innoveren, maar die inspanningen moeten worden terugverdiend. Als ik over drie jaar moet stoppen, hebben vernieuwingen geen zin.”

door Celia de Vree en Christine Schut

Edwin Daatselaar
Sander Koop.
Christine Schut
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie