Afbeelding
pixabay

Deel huurhuizen verloten voor betere doorstroming

2 januari 2022 om 13:30 Wonen

BAARN Twintig procent van de vrijkomende huurwoningen verloten. Tachtig procent toewijzen aan mensen met de langste inschrijfduur. Wanneer je doorstroomt van de ene woning naar de ander, behoud je 75 procent van de inschrijfduur. 

Dat zijn twee belangrijke wijzigingen in de huisvestingsverordening van de gemeente Baarn. De gemeenteraad moet er in januari een oordeel over vellen. Het college van burgemeester en wethouders komt met de veranderingen om gelijke regels te maken voor alle gemeenten, die woningen verdelen via het Woningnet Regio Eemvallei.

Loting biedt een kans voor woningzoekenden die nog niet veel inschrijftijd hebben kunnen opbouwen (zoals jongeren of spoedzoekers). Voor Baarn is het deels inzetten van het lotingmodel nieuw. De meeste gemeenten in de regio hanteren op dit moment loting naast inschrijfduur om vrijkomende woningen te verdelen. Met het oog op eerlijkheid en transparantie wordt voorgesteld één lijn te trekken. 

Om de doorstroming te behouden zou de huurder 75% van de inschrijfduur moeten behouden. Door behoud van een substantieel deel van de inschrijfduur, na acceptatie van een nieuwe woning, wordt doorstroming gestimuleerd. Het percentage van 75% wordt voorgesteld omdat daardoor een substantieel deel van de inschrijfduur behouden blijft en het verlies van deze inschrijfduur geen argument meer is om niet te verhuizen. 

Het voorstel om 75% van de inschrijfduur te behouden is relatief ongunstiger voor woningzoekenden met een kortere inschrijftijd. Om tegemoet te komen aan woningzoekenden met een kortere inschrijftijd wordt gelijktijdig ingevoerd dat maximaal 20% van de woningen via loting wordt toegewezen.

.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie