Hospice de Luwte werkt met een loyale groep vrijwilligers.
Hospice de Luwte werkt met een loyale groep vrijwilligers. Privéfoto

Hospice De Luwte: ‘Net dat stukje extra aandacht’

29 december 2021 om 17:09 Maatschappelijk

BAARN ,,Wat fijn dat we gezien zijn. We hadden onszelf aangemeld om eventueel in aanmerking te komen voor nominatie omdat onze overtuiging is dat we van grote waarde zijn voor Baarn en Soest. Dat we nu ook daadwerkelijk zijn uitgekozen voor de nominatie, brengt ook weer een stuk waardering voor ons werk”, vindt vrijwilligerscoördinator Wilma Mout. 

Toen het blijde nieuws binnenkwam, werden alle vrijwilligers dan ook meteen gemaild. ,,We hebben een trouwe groep loyale vrijwilligers. Daar zijn we trots op en op het werk dat we doen. Juist ook in deze tijden.”

De uitbraak van het coronavirus en de maatregelen vragen veel. ,,Er moet nog zorgvuldiger worden gewerkt. En de maatregelen vragen veel aanpassingsvermogen. Nu in deze lockdown gaat een heleboel weer online. Onze vrijwilligers, of ze nu jong zijn of al ouder, soms al 70+, ze gaan er allemaal in mee, en passen zich aan. Dat laat zien hoe betrokken ze zijn. Daar heb ik echt bewondering voor”, aldus Mout.

Met hart en ziel zetten veel van de vrijwilligers zich zo’n twee dagdelen per week in om er te zijn voor Soesters en Baarnaars in de laatste weken van hun leven. ,,In ons hospice, maar ook thuis bij de mensen en in instellingen. Wij kunnen net dat extra stukje aandacht brengen. We zien dat we gewaardeerd worden. Steeds vaker krijgen we aanvragen via zorgverleners die met onze vrijwilligers te maken hebben gekregen. Dat is fijn.”

De vrijwilligers van De Luwte worden uitgebreid opgeleid voor het werk. ,,Het is vrijwilligerswerk waar je bewust voor moet kiezen. Het gaat je niet altijd in de koude kleren zitten”, weet Mout. Altijd zijn er nieuwe mensen nodig. ,,Er is veel werk en in een coronatijd vallen mensen door quarantaine bijvoorbeeld ook wel eens een tijdje uit. Daarom hebben we in januari weer twee informatiebijeenkomsten voor nieuwe vrijwilligers.”

Ze kijkt met frisse moed het nieuwe jaar tegemoet. ,,We hebben een nieuwe directeur. Even wennen, maar ook weer gezond een nieuw iemand aan het stuur. En we hopen natuurlijk te starten met de mooie prijs. Als we ‘m winnen, gaan we aan de vrijwilligers voorleggen wat we met het geldbedrag gaan doen dat eraan verbonden is. Dat komt wel goed.”

door Melissa Hofland

Het is aan de inwoners van Baarn om te stemmen op hun favoriete kandidaten. Is Hospice de Luwte uw favoriete kandidaat? Stem dan. Dit kan tot en met 31 december 2021 via baarn.nl/cultuurprijs en baarn.nl/vrijwilligersprijs. De winnaars worden bekendgemaakt op 11 januari tijdens de digitale nieuwjaarsuitzending van de gemeente.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie