Impressie van het vernieuwde theater dat er in 2024 moet staan.
Impressie van het vernieuwde theater dat er in 2024 moet staan. Gemeente Baarn

Vernieuwbouw Theater de Speeldoos stap dichterbij

22 december 2021 om 23:21 Politiek

Raad stelt 9.8 miljoen euro beschikbaar

BAARN Baarn kan in 2022 op zoek naar een aannemer die Theater de Speeldoos aan de Rembrandtlaan wil verbouwen, om ook de bibliotheek onderdak te geven. Met twaalf stemmen voor en zeven stemmen tegen, gaf de gemeenteraad wethouder Hugo Prakke toestemming en stelde een budget van 9,8 miljoen euro beschikbaar. 

Een poging van het CDA om nog eens 700.000 euro extra ter beschikking te stellen om het gebouw nog duurzamer te maken, strandde. Wel werd een motie aangenomen om zoveel mogelijk zonnepanelen op het dak te leggen. 

Fractievoorzitter Rik van Hardeveld (CDA) vindt het ongepast dat de gemeente iedereen oproept om zo duurzaam mogelijk te investeren en vervolgens niet zelf het goede voorbeeld geeft. De 700.000 euro was onder andere bedoeld om een warmte-koude installatie te realiseren. 

Met de investering van bijna 10 miljoen euro is het volgens wethouder Hugo Prakke mogelijk om een prachtig, transparant gebouw te realiseren, waarbij bibliotheek, theater en Volksuniversiteit de komende tientallen jaren uitstekend uit de voeten kunnen. 

Hij kan niet beloven dat het bedrag voldoende is. Medio volgend jaar zal hij de raad vertrouwelijk informeren, hoe het staat met de aanbesteding. Gedetailleerde cijfer blijven geheim, totdat de klus, eind volgend jaar, Europees is aanbesteed. 

Met dit besluit kan de projectgroep aan de slag, te beginnen met het opstellen van het Definitief Ontwerp voor het gebouw. In de loop van het voorjaar start dan de Europese aanbesteding voor de bouw. Naar verwachting wordt de aannemer eind 2022 gecontracteerd. Het ontwerp van architect DP6, dat al eerder bekend werd gemaakt, dient als basis.

De voorlopige planning is dat de sloop en nieuwbouw zal beginnen in het eerste kwartaal van 2023. De opening van het nieuwe complex zou dan plaatsvinden in het najaar van 2024. In de tussenliggende periode biedt theater De Speeldoos een aangepaste programmering vanuit Studio Baarn, waar een tijdelijk pop-up theater wordt gebouwd met hetzelfde aantal stoelen en dezelfde mogelijkheden als in het huidige pand. Dat kost ongeveer 300.000 euro per jaar. 

door Eugene Leenders

Eugene Leenders
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie