Afbeelding
Foto: Pixabay

Zicht op omikron variant begint te vertroebelen in Nederland

24 december 2021 om 07:10 Partnercontent

Zijn we net gewend aan de delta variant van het coronavirus, doet zich een nieuwe variant voor: de omikron variant. Het zal je niet ontgaan zijn, dat deze variant van het coronavirus enkele weken terug ontdekt werd in Zuid-Afrika. Het leidde tot een situatie waarbij reizigers vanuit dit land meerdere dagen in quarantaine moesten blijven in een hotel bij Schiphol. Niet voor niets, want meerdere van deze passagiers bleken na een corona test met het virus besmet te zijn geraakt. Inmiddels begint het zicht op de verspreiding van deze nieuwe variant door Nederland te vertroebelen. Wat betekent dit voor het aantal besmettingen en de bezetting in de ziekenhuizen?

Aantal besmettingen sinds nieuwe maatregelen afgenomen

Sinds de laatste aanscherping van de coronamaatregelen, eind november, lijkt het aantal besmettingen in Nederland te dalen. Waar dat aantal in november nog ver boven de 20.000 lag, zitten we nu al enkele dagen onder dat aantal. De komende weken zal moeten blijken of het aantal besmettingen verder daalt, of we als gevolg van de feestdagen een nieuwe opleving zullen zien. Momenteel is het aantal gasten wat thuis ontvangen mag worden maximaal vier. Iets wat zeker rond Kerst al snel gehaald zal worden en het aantal besmettingen kan versnellen. Van de omikron variant wordt gesteld dat deze besmettelijker is dan de delta variant. Iets wat zou betekenen dat het aantal besmettingen ook als gevolg van de omikron variant verder toe kan nemen.

Milder ziektebeeld bij omikron variant 

Een voordeel van de omikron variant ten opzichte van de momenteel dominante delta variant zit in het feit, dat het op dit moment lijkt alsof het ziektebeeld van de omikron variant gunstiger is. Men wordt minder ziek van een besmetting met het virus, waarmee de kans op een opname in het ziekenhuis afneemt. Er zal meer onderzoek moeten worden gedaan om te controleren of dit beeld ook daadwerkelijk klopt.  

Nederlanders voeren vaker een zelftest uit

Positief is het feit, dat Nederlanders vaker voor een zelftest kiezen. Bij een verkoudheid, veroorzaakt door het steeds koudere weer buiten, controleert men met een zelftest of er sprake is van een besmetting met het coronavirus. Mocht de zelftest positief zijn, dan maakt men alsnog een afspraak met een GGD-locatie in de buurt. De zelftest is het betrouwbaarst, wanneer men al klachten heeft gerelateerd aan het coronavirus. Denk aan een verkoudheid. In de incubatietijd, de periode tussen de besmetting met het virus en het ontstaan van de eerste klachten, werkt een zelftest minder betrouwbaar. Aangeraden wordt om voor ieder uitje of iedere bijeenkomst zo’n zelftest uit te voeren.

Run op zelftesten leidt tot tekort bij drogisterij

Was je onlangs zelf ook op zoek naar zelftesten? Bij veel drogisterijen waren ze enige tijd niet op voorraad. Het is het gevolg van de run op de zelftesten, die na de laatste persconferentie ontstond. Naast verschillende drogisterijen bieden ook sommige webwinkels de zelftesten aan. Hier is de voorraad groter, waardoor je vrijwel zeker aan zelftesten kunt komen. Afgelopen zomer was het mogelijk om twee gratis zelftesten aan te vragen. Die mogelijkheid is er momenteel niet meer. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie