Afbeelding
Caspar Huurdeman

Gemeente Baarn voert actie tegen autokraken

28 november 2021 om 16:00 Maatschappelijk

BAARN In de ruime regio wordt Baarn het meest geteisterd door inbraken in auto’s. Daarom is er sinds dit weekeinde langs de Hilversumsestraatweg N414 bij kruispunt ‘Oranjeboom’ een tekstkar geplaatst met een duidelijke waarschuwing: ,,Let op! Autokrakers actief!”

De gemeente Baarn is een campagne gestart tegen autokraken. Baarn is relatief gevoelig voor autokraken door mobiele bendes. Dat heeft te maken met de ligging van Baarn, dichtbij snelwegen en het feit dat de gemeente veel parkeerterreinen in natuurgebieden heeft, waar er minder sociale controle is. Naast het inzetten van toezicht en handhaving worden de komende tijd ook inwoners en bezoekers gewaarschuwd om alert te zijn en te helpen de kans op autokraak te verminderen. Het belangrijkste wat men zelf kan doen is geen waardevolle spullen achter te laten in de auto.

Bij een autokraak wordt een geparkeerde auto opengebroken om waardevolle spullen te ontvreemden. Gewilde spullen voor autokrakers zijn onder meer losse navigatiesystemen, geluidsapparatuur, laptops, tablets, mobiele telefoons en papieren. Veel autokrakers zijn landelijk actief in mobiele bendes die in een bepaald gebied in korte tijd veel autokraken kunnen plegen.

Politie, marechaussee en gemeentelijke handhavers surveilleren bij parkeerterreinen in het buitengebied. Vorige maand zijn daarbij nog drie autokrakers betrapt en opgepakt. Burgemeester Mark Röell: ,,Elke autokraak is er natuurlijk één te veel. Van elkaars spullen blijf je namelijk af. Zeker in deze donkere maanden is het goed dat politie en handhavers daarop extra alert zijn. Maar zij kunnen natuurlijk niet overal tegelijk zijn. Daarom is het belangrijk dat ook inwoners alert zijn en dat zij verdachte zaken direct doorgeven aan de politie. Dat kan via het alarmnummer 112. Waardevolle informatie zijn zaken als signalementen, kentekens, plaats en tijdstip. Verder kan men helpen door géén kostbare spullen achter te laten in de auto.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie