Door de strengere coronaregels vergaderde de Baarnse raad weer geheel digitaal. Alleen burgemeester Mark Röell en griffier Cindy Heusingveld zaten in de raadszaal.
Door de strengere coronaregels vergaderde de Baarnse raad weer geheel digitaal. Alleen burgemeester Mark Röell en griffier Cindy Heusingveld zaten in de raadszaal. Caspar Huurdeman

Raad splijt over energietransitie

25 november 2021 om 10:05 Politiek

 BAARN Een besluit over de aanwijzing van zonneweides is verplaatst naar de raadsvergadering van volgende maand. Dat leidde tot grote commotie in de (digitale) raadsvergadering woensdagavond. 

Tot verbazing en woede van GroenLinks, PvdA , D66, ChristenUnie en BOP wilden het CDA, VVD en VoorBaarn de behandeling uitstellen. 

Jeroen Bosman: ,,Hoe leg ik dat de Baarnse jongeren uit. Overal in de wereld beginnen de gevolgen van de klimaatverandering zichtbaar te worden. Dan kan de Baarnse raad toch niet niks doen. Zo worden we een deel van het probleem in plaats van de oplossing.” 

Wethouder Hugo Prakke sloot zich daarbij aan. Hij wees op de gevolgen van het klimaat die nu al zichtbaar zijn bijvoorbeeld op Landgoed Pijnenburg. Ook vindt hij het een compleet verkeerd signaal voor alle belangengroepen die de laatste weken en maanden hebben meegedacht over een duurzaam Baarn. 

De bedoeling was om woensdag het uitnodigingskader zonne- en windenergie: “Samen op zoek naar ruimte voor duurzame energie in Baarn” vast te stellen. De gemeente Baarn heeft de ambitie om in 2030 zo veel mogelijk klimaatneutraal te zijn. Hiervoor is het belangrijk om minder energie te halen uit fossiele brandstoffen en meer gebruik te maken van duurzame energiebronnen, zoals de zon en de wind. De gemeente Baarn wil in 2030 minstens de huidige eigen elektriciteitsvraag duurzaam opwekken op eigen grond. Voor grote windmolens is gebleken dat er in de gemeente Baarn geen ruimte is, maar voor zonneweides wel. In het uitnodigingskader staan de locaties en voorwaarden waaronder zonneweides ontwikkeld kunnen worden.

Volgens VVD-raadslid Maike Koenders was het onderwerp te complex om digitaal af te stemmen. Daarnaast willen de drie partijen kijken of het niet beter is om eerst nog meer in te zetten op zonnepanelen op daken. 

Na langdurige schorsingen en felle en emotionele debatten was het inmiddels na 23.00 uur, waardoor de raad zich gedwongen zag om het dossier in december te behandelen. 

Eugene Leenders

Eugene Leenders
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie