De medewerkers van Tandartsenpraktijk Molenweg in Baarn. (archieffoto)
De medewerkers van Tandartsenpraktijk Molenweg in Baarn. (archieffoto)
ZAKELIJK

Relatief veel tandartspraktijken in Utrecht

24 november 2021 om 18:00 Zakelijk

UTRECHT Utrecht heeft in verhouding tot andere provincies relatief veel tandartspraktijken. Per 10.000 inwoners zijn in Utrecht 2,9 praktijken, waarmee de provincie onder het landelijk gemiddelde ligt van 2,7 praktijken per 10.000 inwoners. Binnen Utrecht zijn er grote verschillen tussen gemeenten. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer dat eigen gegevens in combinatie met data van Vektis analyseerde.

Utrechtse Heuvelrug staat aan de top met maar liefst 3,8 praktijken per 10.000 inwoners. Ook De Bilt scoort goed met het aantal aanbieders van tandartszorg: 3,7 tandartspraktijken per 10.000 inwoners. De gemeenten Woudenberg en Rhenen hebben relatief de minste tandartsenpraktijken, met beide slechts 1,5 praktijken per 10.000 inwoners.

Ouders nemen hun jonge kinderen niet altijd mee naar de tandarts. De grootste inhaalslag is te maken in de gemeente Leusden. Slechts 33,7% van de peuters van twee en drie jaar oud is hier wel eens op controle geweest. In Renswoude zijn de meeste jonge kinderen die (regelmatig) naar de tandarts gaan (56,6%), gevolgd door Veenendaal (54,1%) en Oudewater (53,9%).

Toch is het zonde dat er niet meer kinderen naar de tandarts gaan, vindt Mirjam Prins, expert zorgverzekeringen bij Independer. ,,Helaas leeft onder veel ouders nog het misverstand dat kinderen niet automatisch voor de tandarts verzekerd zijn. Zij weten niet dat controles voor alle kinderen tot 18 jaar vergoed worden”, aldus Prins. ,,Kinderen tijdig naar de tandarts laten gaan bevordert de ontwikkeling van het gebit en verkleint angst op latere leeftijd. Het wordt daarom aangeraden om ook jonge kinderen mee te nemen op controle.”

VERZEKERING Utrechters kiezen steeds vaker voor een minder uitgebreide tandverzekering. Waar in 2017 nog 4,7% van de aanvullend verzekerden koos voor de meest uitgebreide tanddekking (met 100% vergoeding, tot € 750,- per jaar), is dit momenteel nog maar 1,9%.
De minst uitgebreide aanvullende tandartsverzekering (met 75% vergoeding tot € 250,- per jaar) wordt in Utrecht juist steeds vaker gekozen. In 2017 koos 47,2% van de Utrechters met een tandartsverzekering voor deze dekking en momenteel is dit 57%.
Deze neerwaartse trend is niet zo gek, volgens zorgexpert Mirjam Prins. ,,Klanten staan steeds kritischer tegenover een tandartsverzekering. Het kan een slimme investering zijn, maar lang niet voor iedereen.” Ze raadt aan om van tevoren de kosten met elkaar te vergelijken. ,,Probeer in te schatten hoeveel tandartskosten je komend jaar gaat maken, en vergelijk dit met de premie die je zou betalen. Je merkt dan al snel of een tandartsverzekering voor jou relevant is.”

Bron: https://www.independer.nl/zorgverzekering/info/onderzoek/tandartsbezoek-kinderen-verschilt-sterk-binnen-nederland

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie