Afbeelding
Afbeelding van gamagapix via Pixabay

Overlast in eigen omgeving is van alle tijden

5 november 2021 om 07:26 Partnercontent

Sinds er steden zijn en we steeds dichter op elkaar zijn gaan wonen, hebben we ook steeds  meer overlast van elkaar. Wat dat betreft is Baarn geen uitzondering op de regel. Op een oppervlakte van ruim 33 km² wonen zo’n 25.000 mensen die allemaal in harmonie met elkaar proberen samen te leven.

Over het algemeen gaat dat best goed, maar toch zijn er ergernissen die sommige mensen tot wanhoop kunnen drijven. Regelmatig kun je hierover ook in de Baarnsche Courant lezen. Overlast kan zowel door mensen als dieren veroorzaakt worden.

Hondenpoep

Al jaar en dag staat achtergelaten hondenpoep op nummer 1 van de ergenissen lijst. Ondanks alle maatregelen die er worden genomen, zijn er nog steeds baasjes die vrolijk doorlopen als hun viervoeter ergens een hoop heeft gedeponeerd. Ook de kat die ‘altijd’ bij de buren de boel gaat omspitten en er z’n behoefte doet kan op weinig waardering rekenen.

Dan zijn er natuurlijk de dieren die geen baasje hebben maar gewoon in het wild leven en die voor een flinke overlast kunnen zorgen. Zo zijn er wespen, mieren en naaktslakken die het woongenot flink kunnen ondermijnen. Een andere kleine ondermijner staat bekend onder de naam mol. Waarschijnlijk zullen de inwoners van paleis Soestdijk ook wel eens last hebben gehad van deze kleine zwarte gangenmaker op hun gazon. Hoewel misschien een aaibaar beestje, kunnen ze elk grasveld omtoveren in een ontploft mijnenveld. Het plaatsen van mollenklemmen is hierbij een gangbare oplossing om van dit ongedierte af te komen. Het plaatsen hiervan vergt wel enige kennis, die vaak aanwezig is bij een professionele ongediertebestrijder. Want plaats je de klemmen op een verkeerde plek dan blijft de kleine graver rustig z’n gang gaan.

Geluidsoverlast

Naast overlast van dieren kunnen buurtgenoten elkaar ook het leven flink zuur maken. Geluids- en parkeeroverlast zijn zaken waarover ruzie kan ontstaan. Bij nieuwbouw kunnen er zorgen ontstaan bij omwonenden. Dat bleek enige tijd geleden ook tijdens een bijeenkomst van omwonenden van de Zandvoortweg 60. De eigenaar van het terrein wil daar 28 eenheden voor één- en tweepersoons huishoudens realiseren. De huidige bewoners in de buurt zijn bang voor toenemend verkeer, geluids- en parkeeroverlast en verlies van privacy. Door met elkaar in gesprek te gaan met een goede informatievoorziening kunnen vaak veel zorgen weggenomen worden.

Losse stoeptegels

Gevaarlijke situaties in dorp en stad kunnen ook ontstaan door gebrekkig onderhoud en wegen en gebouwen. Een taak die zowel bij private partijen als bij de gemeente ligt. Over het algemeen is de staat van wegen paden en bruggen in Nederland in redelijke tot goede staat. Toch kunnen er door bijvoorbeeld de slechte staat van rioleringen verzakkingen bij het trottoir ontstaan. Dat merkten ook de Baarnaars die aan de Van Speijklaan wonen. Daar gaapt voor nummer 13 een gat van 1.20 meter bij zo’n 90 centimeter. Elders in de straat is ook door verzakking een gat ontstaan. Bij dit soort zaken is het altijd belangrijk om veiligheidsmaatregelen te nemen totdat het probleem verholpen is. Een gemeente zal daarom altijd passende maatregelen moeten nemen voordat er ongelukken gebeuren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie