Afbeelding
Hans van Oudenaarden

Nieuw stripalbum van Baarnse stripauteur

3 november 2021 om 17:00 Kunst

BAARN Als de cynische, uitgebluste advocaat Daniel Favreau op een dag wordt gevraagd om z’n ergste vijand juridisch bij te staan, aarzelt hij maar heel even. De zaak lijkt hopeloos, maar Daniel kan het geld goed gebruiken. Bovendien, het geeft Daniel de kans een paar dagen op te trekken met de mooie Wynona. Op een of andere manier doet het meisje hem denken aan z’n vroegere zelf.

Hoe kan Daniel weten dat er oneindig veel meer van hem gevraagd zal gaan worden dan om, in aangenaam gezelschap, z’n permanente dronkenschap een paar dagen te onderbreken.

En wat is dat griezelige, donkere monster dat begint te ontwaken in de krochten van Daniels ooit zo eerloze ziel? Gaat het Daniel eigenlijk wel lukken om geen held te worden?

Eind oktober verschijnt Als de beer ontwaakt. Het eerste deel in de nieuwe striptrilogie WYNONA van Hans van Oudenaarden.

Van Oudenaarden werd bekend met de psychologische thriller Rhonda, een stripserie vol dubbele bodems en plotwendingen, waarvan de albums worden uitgegeven door Don Lawrence Collection. De Waalse uitgeverij BDMust geeft de Rhonda-albums uit in Frankrijk, Duitsland en Spanje. Vanaf dit jaar zal de serie ook in het Deens en Engels verschijnen.

Voor het eerste deel kreeg Van Oudenaarden de Stripschapspenning voor beste album van het jaar. De verhalen werden vanaf 2013 gepubliceerd in stripblad Eppo en het Duitse Zack Magazine.

Met zijn zwierige lijnen en dynamische camerawerk raakt het werk van Van Oudenaarden aan de avonturenstrip. Maar daarnaast heeft de auteur zijn werk in de loop der jaren steeds meer inhoudelijke lading weten te geven.

In WYNONA vertelt Van Oudenaarden een verhaal over eer, liefde en moed tegen een dystopische achtergrond van klimaatproblemen, grondstoftekorten en stammenstrijd. Alles verpakt in de vertrouwde VanO lichtheid en het, inmiddels ook over de grenzen geliefde, virtuoze VanO tekenwerk.

Van Oudenaarden ziet zijn strips als films. Hoewel de serie Wynona absoluut geen tweede cyclus van Rhonda is, zien we in de nieuwe strip toch een meisje terug dat sprekend op Rhonda lijkt.

Van Oudenaarden: ,,Waarom gaan mensen naar de bioscoop? Vanwege de goede reputatie van de regisseur en omdat er in de nieuwe film bekende acteurs meespelen. Zou het niet mogelijk zijn mezelf een soort stripregisseur te zien en van mijn personages een soort stripacteurs te maken?

Waarom een succesvolle serie ein-de-loos voortzetten, als je ook een gloednieuw verhaal kan maken? Met dezelfde vertrouwde regisseur, zelfde cameraman, zelfde decorbouwer, en met dezelfde geliefde papieren acteurs. Maar dan allemaal in een nieuwe rol?“

Wynona 1 Als de beer ontwaakt is eind oktober verschenen en is verkrijgbaar op stripbeurzen en in on- en offline strip en boekwinkels.

Hans van Oudenaarden, Wynona 1 Als de beer ontwaakt, uitgeverij L, 48 pagina’s, soft cover € 9,95, Hard cover € 19,95.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie