Afbeelding
Caspar Huurdeman

Toekomst scouting stuk zonniger: ‘We kunnen best heel veel zelf doen’

27 oktober 2021 om 18:30 Overig

BAARN ,,Het gaat eigenlijk best goed.” Het kan verkeren. Bestuurslid Sander Koop van scouting Merhula is veel beter te spreken dan een kleine twee maanden geleden toen een felle brand het clubgebouw van de vereniging volledig in de as legde.

Het is nog niet in de brand, uit de brand, maar van alle kanten kwam er hulp. De andere Baarnse scoutingverenigingen boden hun terreinen aan, de collecte leverde afgelopen week 3.700 euro op, een crowdfundactie 15.000 euro, plus nog eens 7.500 euro aan giften. De verzekering heeft haar goedkeuring gegeven aan herbouw van het clubhuis en Soestdijkeigenaar MeyerBergman Erfgoed Groep, op wiens terrein het scoutinggebouw stond, heeft overeenstemming bereikt met Merhula dat de vereniging de komende veertig jaar daar terechtkan. Daarnaast heeft MBE gebouwen op het marechausseeterrein ter beschikking gesteld, zodat Merhula daar in ieder geval komende winter terecht kan. 

,,We hopen morgen van de brandweer akkoord te krijgen dat we de gymzaal mogen gebruiken. Die kunnen we dan gaan inrichten”, legt Koop uit.

Omdat Sander Koop zelf een bouwkundige achtergrond heeft, bemoeit hij zich met de nieuwbouw van het pand, waarvan hij ook beheerder is. ,,We hopen met de architect eind november de tekeningen te kunnen uitwerken. We denken hierbij aan een bouwsysteem, passief bouwblok, waarbij de kinderen zelf kunnen meehelpen. Het gaat erom dat de wanden met isolatieblokken als een soort legostenen kunnen worden opgebouwd.”

,,Als dat klaar is, moet er tussen beton worden gestort en is het klaar. Je kunt daarna de wanden afwerken. Het voordeel hierbij is dat we veel zelf kunnen doen.” Overigens heeft ook defensie handen aangeboden om te helpen bij de nieuwbouw.

Koop schat dat Merhula 350.000 euro nodig heeft voor herbouw van het clubhuis. Daarvan is zeker de helft binnen. ,,We hebben nog 150.000 tot 175.000 euro nodig. We gaan nu kijken hoe we dat bedrag bij elkaar kunnen krijgen.” Ook is Koop op zoek naar een aannemer die op korte termijn beschikbaar is. ,,Begin november willen we het puin van het oude clubhuis weghalen, dan ziet het er alweer een stuk beter uit.” Vrijdag staat een gesprek met de provincie op de agenda van het Merhulabestuur. Om te praten over een nieuwe locatie van het clubhuis op Landgoed Soestdijk.

MBE en gemeente willen meewerken aan een locatie in de Jagerskom, een vijver die in jaren 70 is aangelegd voor paardenwedstrijden voor de koninklijke familie. De provincie heeft hier echter in 2017 het predicaat boskern aan gegeven. Hierdoor zou deze locatie niet gebruikt kunnen worden voor de bouw van het clubhuis, waarvoor drie beuken zouden moeten worden gekapt. ,,Wij zijn uiteraard van mening dat de locatie reeds in 1970 is omgezet en dus geen ongeroerde bosgrond is. Daarnaast kunnen we op de huidige locatie circa 15 bomen terug planten. Wat ons inziens een grote compensatie aan natuur betekent”, legt Koop uit tot slot.

Door Christine Schut

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie