Wil Hordijk, Frits Booy en Machteld Olthof (vlnr) worden geïnterviewd door Kevin van den Berg.
Wil Hordijk, Frits Booy en Machteld Olthof (vlnr) worden geïnterviewd door Kevin van den Berg. Theater de Speeldoos

Theater met verhalen over de Baarnse geschiedenis

19 oktober 2021 om 18:20 Podiumkunsten

BAARN Wegens succes is er na een jaartje pauze weer een theatrale avond vol verhalen over de lokale geschiedenis. Oktober is landelijk de maand van de geschiedenis met dit jaar als thema ‘Aan het werk’. Op het podium van Theater de Speeldoos gaan kenners van ondermeer de Historische Kring Baerne ook aan het werk en vertellen oude verhalen.

Volgens de ontstane traditie vormt het decor ‘het museum van de Baarnsche geschiedenis’ waarin gids en presentator Kevin van den Berg de historische kenners interviewt. Zo vertelt Machteld Olthof nieuwe verhalen over de grensperikelen tussen middeleeuws Baarn tussen Holland en Utrecht en de reden waarom Baarn ooit stadsrechten kreeg. Frits Booy spreekt onder meer over Hoog Baarn en vertelt over Anna Paulowna en Hendrik van Mecklenburg. Wil Hordijk vertelt onder andere over Pieter Cornelis Hasselaer, een van de eigenaren van Kasteel Groeneveld in de achttiende eeuw. En Baarnaar Gijs Dorrestijn blikt terug op zijn jonge jaren op de vroegere Oosterhei. Zo passeren bekende en minder bekende historische figuren en gebeurtenissen de revue, waarbij de sprekers gehuld zijn in bijpassende, authentieke kleding.

CULTURELE OPTREDENS De avond wordt naast de verhalen gelardeerd met culturele optredens. Rasarani Keilman maakt met danseressen van Balletschool Marut Jorquera een choreografie over een historische gebeurtenis. Daarbij wordt er gezongen: op verzoek een Baarnse tekst op een bekende melodie. Tot slot wordt de avond afgesloten met een Baarnse quiz.

Theater de Speeldoos: ,,Ontmoet tijdens de Avond van de Baarnsche Geschiedenis andere bezoekers en maak gezellig een praatje. Neem plaats aan de hoedentafel in ons theatercafé. De hoedentafel is ervoor iedereen: vaste gasten én nieuwe bezoekers. Maar ook publiek dat alleen naar de voorstelling komt, is van harte welkom. Onze gastvrouw Irene Venneker schuift deze avond ook aan. Vooraf aanmelden is niet nodig.’’

KAARTEN De Avond van de Baarnsche Geschiedenis vindt plaats in Theater de Speeldoos op donderdag28 oktober om 20.15. Kaartjes kosten 14 euro inclusief consumptie en zijn te bestellen via www.speeldoosbaarn.nl. De kaartprijs aan de kassa is 15 euro. De theaterkassa is geopend op maandag, woensdag en donderdag van 10:00 tot 12:00. Verkoop volgens RIVM richtlijnen. Kijk voor meer informatie op speeldoosbaarn.nl/coronatoegangsbewijs.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie