Afbeelding
Pixabay

Wmo-cliënten tevreden over ondersteuning

15 oktober 2021 om 10:12 Politiek

BAARN De inwoners van Baarn, die een beroep doen op de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo,) lijken tevreden over de gemeente. Dat blijkt uit de jaarlijkse enquête onder de 906 cliënten. Een op de drie vulde de vragenlijst in.  Uit het onderzoek blijkt dat de coronamaatregelen een forse impact hadden op het leven van de Baarnaars.

Bijna 40 procent zegt dat in de coronatijd de zorgaanbieder geen passende ondersteuning heeft geboden. Dagbesteding kon in die periode niet doorgaan. Ook moest individuele begeleiding vaak online plaatsvinden. Inwoners geven ook aan dat zijzelf, hun gezin of naaste omgeving problemen hebben ervaren als gevolg van de maatregelen aangaande corona. 31% geeft aan eenzaamheid te hebben ervaren en 19% geeft aan emotionele problemen te hebben ervaren en 17% verlies van dagritme en structuur. De meeste inwoners melden dat zij deze problemen zelf of met hun omgeving hebben kunnen oplossen.

HULPVRAAG Toch zijn de meeste Wmo-cliënten zeer tevreden over het contact met gemeente. Ze zijn met name tevreden over de medewerker. Daarnaast vindt 89% dat de ondersteuning goed past bij de hulpvraag en 83% is tevreden over de kwaliteit van de geboden ondersteuning. Eén op de drie inwoners is bekend met de onafhankelijke cliëntondersteuner. Inwoners ervaren het meeste effect op hun zelfredzaamheid: 90% kan zich beter redden, 83% kan beter de dingen doen die men graag wil doen en 85% heeft een betere kwaliteit van leven. Er is een hoge mate van tevredenheid, over de gebruikte hulpmiddelen en ondersteuning. Bijna negen op de tien is (heel) tevreden over de scootmobiel, aangepaste fiets en andere hulpmiddelen (91%) en 88% is tevreden over de ondersteuning bij het huishouden;

De resultaten zijn over het geheel genomen in lijn met de voorgaande jaren. Sinds 2016 zijn gemeenten jaarlijks verplicht de cliëntervaring te onderzoeken van inwoners die vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning ondersteuning krijgen. Het accent binnen dit onderzoek ligt hierbij op de cliëntervaring.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie