Afbeelding
Foto: Shutterstock

Magazijnpersoneel in dienst? Zorg dat iedereen een heftruckcertificaat heeft

14 oktober 2021 om 07:22 Partnercontent

Wanneer je de eigenaar of een verantwoordelijke bent van of bij een bedrijf met een magazijn, een loods of een fabriekshal, dan is de kans erg groot dat er in je bedrijfspand met vorkheftrucks wordt gewerkt. Nu lijkt het van een afstand misschien voor sommigen eenvoudig om zo’n heftruck te besturen, in het begin is het dat zeker niet. Het is dan ook niet voor niets dat alleen mensen die in het bezit zijn van een heftruckcertificaat zo’n vorkheftruck mogen besturen. Voor jou als verantwoordelijke is het dan ook zaak er altijd voor te zorgen dat je genoeg medewerkers in dienst hebt met dit certificaat. Bovendien dien je erop te letten dat deze certificaten niet verlopen en dus via een aanvullende training op tijd verlengd worden.

Om deze redenen laat je je medewerkers hun heftruckcertificaten halen

Het is ten eerste dus verplicht een heftruckcertificaat te hebben om een vorkheftruck te mogen besturen. Om de volgende redenen is het raadzaam ook daadwerkelijk te voldoen aan deze verplichting:

  • Mensen met dit certificaat hebben een echte training gevolgd. Hierdoor weten zij beter hoe een heftruck functioneert. De kans op ongelukken wordt daardoor kleiner.
  • Je riskeert een flinke boete als je bedrijf gecontroleerd wordt op het naleven van de regels omtrent heftruckcertificaten en je houdt je niet aan de regels.
  • Mocht er onverhoopt toch ooit een ongeluk gebeuren met een heftruck op de werkvloer, dan keert een verzekeringsmaatschappij geen geld uit wanneer de medewerker in kwestie geen certificaat had en toch op een heftruck reed.

Wat leert men zoal bij de heftrucktraining?

Wanneer je werknemers aanmeldt voor een professionele heftrucktraining, dan kun je ervan uitgaan dat deze bij deze training de volgende dingen leren:

  • In het theoretische deel leer je met name welke veiligheidsvoorschriften, regels en wetten er gelden met betrekking tot vorkheftrucks in bedrijfspanden.
  • Je leert in de praktijk hoe je een heftruck bedient en waar alle knoppen en functionaliteiten voor bedoeld zijn.
  • Je voert bijzondere verrichtingen uit.
  • Je leert de heftruck op een deugdelijke manier te onderhouden.

Kies altijd een opleider waar je een CCV/CBR-certificaat kunt behalen

Als je op zoek gaat naar een aanbieder van heftruckcursussen waar je je medewerkers kunt aanmelden, dan zul je misschien verrast zijn door de hoeveelheid mogelijkheden die je hierbij hebt. Hierbij is het echter opletten geblazen. Er zijn namelijk diverse aanbieders die een dergelijke cursus voor opvallend weinig geld aanbieden. Grote kans dat je werknemers daar dan alleen soort van bewijs van deelname kunnen verdienen. Dit is heel wat anders dan een echt heftruckcertificaat. Dit certificaat kan men alleen behalen door bij een door het CBR gecertificeerde opleider de training te volgen. Het benodigde certificaat draagt dan ook wel het predicaat CCV/CBR-certificaat.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie