Afbeelding
Foto door form PxHere

Aantal vacatures in de techniek nog altijd zeer hoog

14 oktober 2021 om 06:56 Partnercontent

Het aantal werkzoekenden in de techniek is beperkt. Daar waar het aantal vacatures in deze branche juist zeer hoog is. Het leidt tot een situatie waarbij werkgevers steeds verder gaan om nieuwe medewerkers te werven. Al op de universiteit of hogeschool worden studenten benaderd om direct na hun studie aan de slag te gaan voor een werkgever. Ze krijgen al lang niet meer alleen een leaseauto van hun werkgever. Ook een tekenbonus is heel normaal geworden. Het geldt onder meer voor IT’ers, maar bijvoorbeeld ook voor mensen met een achtergrond in de civiele techniek.

Technische opleidingen op universiteit en hogeschool populair

Opvallend is dat het aantal studenten aan een technische opleiding op de universiteit en hogeschool de laatste jaren juist is toegenomen. Dit rijmt niet met het grote aantal vacatures in infra, civiele techniek en bijvoorbeeld IT. Tegelijkertijd past het bij het beeld dat organisaties steeds meer inzetten op digitalisering en automatisering. Hier is technisch personeel voor nodig, waardoor de vraag de laatste jaren steeds verder is toegenomen. De verwachting is dat die groei zich door zal zetten in de komende periode. Zeker nu thuiswerken of hybride werken de norm wordt binnen organisaties. Een goede infrastructuur is hierbij onmisbaar.

Nadenken over een nieuwe infrastructuur in Nederland

Niet alleen de digitale infrastructuur van organisaties vergt geschoold IT-personeel. Ook de infrastructuur van Nederland als geheel moet worden aangepakt in de komende jaren. Al voor de pandemie nam de filedruk op hoog tempo toe. Het wegennet zoals we die nu kennen is niet bestand tegen het toenemende verkeer in de ochtend- en avondspits. Naast de wegen en bijvoorbeeld het spoor, moet ook de infrastructuur achter het energienet in Nederland worden aangepast. Dit is het gevolg van het feit, dat een overbelasting van het net dreigt. Steeds meer woningen en bedrijfspanden worden van zonnepanelen voorzien, wat de belasting op het net vergroot. Onder meer in de provincies Friesland en Utrecht kunnen geen grote windmolenparken meer gebouwd worden, omdat het energienet dat hier niet aan kan.

Niet alleen in de techniek veel vacatures

Het zijn niet alleen de technische sectoren waarbinnen het aantal beschikbare vacatures groot is. Ook in andere sectoren, zoals de zorg en bijvoorbeeld het onderwijs, wordt driftig gezocht naar geschikt personeel. In de zorg hebben veel medewerkers afscheid genomen van hun werkgever. Zij vonden de druk te groot worden, of kwamen zelfs met een burn-out thuis te zitten. Daarbij de aanwas in de zorg onvoldoende om de mensen die met pensioen gaan te vervangen en tegelijkertijd de groeiende vraag naar zorg op te kunnen vangen. De verwachting is dat ook in de evenementenbranche een tekort aan personeel zal ontstaan als er straks weer meerdaagse evenementen georganiseerd mogen worden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie