Afbeelding
Foto door Polina Tankilevitch via Pexels

Je leven verduurzamen in een paar gemakkelijke stappen

13 oktober 2021 om 19:46 Partnercontent

Vaak wordt er gedacht dat duurzamer leven moeilijk is. Uiteraard is het moeilijk om je leven volledig om te gooien en 100% duurzaam te leven. Echter, met een aantal kleine aanpassingen kan je al een groot verschil maken.  

Stop met onnodige spullen kopen: consuminderen 

Natuurlijk heb je soms iets nieuws nodig, maar veel van onze aankopen zijn onnodig. Kijk eerst eens goed naar wat je allemaal hebt voordat je iets nieuws koopt. Wees daarnaast ook bewust van wat je precies koopt. Kijk goed naar de materialen die gebruikt zijn en waar het product vandaan komt. Heb je nieuwe kleding nodig? Kijk dan eerst eens naar tweedehands kleding. Denk ook bij het boodschappen doen goed na over wat je precies allemaal nodig hebt. Het is enorm zonde om aan het einde van de week een lading groente en fruit weg te moeten gooien. 

Weet wat je eet 

Bestel je vaak eten? Kies dan voor de horecazaak die gebruik maakt van duurzame verpakkingen. Er is tegenwoordig al een verbod op plastic rietjes en bestek, maar veel andere plastic disposables zijn nog wel toegestaan. Dit terwijl er genoeg mooie alternatieven verkrijgbaar zijn, bij bijvoorbeeld TakeAware. Denk aan een kartonnen sausbakje, een papieren tasje en bamboe bestek. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat de vleesindustrie een van de grootste vervuilers is. Wanneer je duurzamer wilt leven is het dus verstandig om minder vlees te eten. Je moet er misschien even aan wennen, maar er zijn echt talloze lekkere vegetarische gerechten.  

Ga voor een duurzamer vervoersmiddel 

Iedereen weet dat vliegen enorm veel broeikasgassen veroorzaakt. Probeer daarom alleen te vliegen wanneer het echt niet anders kan. Er zijn gelukkig genoeg mooie locaties te bereiken met de trein. Je bent iets langer onderweg, maar de rit is vaak een stuk comfortabeler en zo zie je onderweg nog eens wat. Laat daarnaast de auto ook vaker staan of stap over op elektrisch rijden. Woon je dichtbij je werk? Neem dan de fiets. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook beter voor jou.  
Verbruik minder energie 

Deze tip spreekt misschien voor zich, maar we benoemen het toch. Probeer zo min mogelijk energie te verbruiken. Gebruik je een apparaat niet? Zet het dan uit. Ben je aan het koken? Doe dan de deksel op de pan. Hiermee verbruik je veel minder energie en ben je ook nog eens sneller klaar.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie