Jaap Kwak won de derde prijs van Pont-Sainte-Maxence en Sens.
Jaap Kwak won de derde prijs van Pont-Sainte-Maxence en Sens. Kees Koffrie

Combinatie Faes sluit in stijl af

15 september 2021 om 17:00 Dieren

BAARN ,,Geen betere manier om het seizoen af te sluiten, en met een heerlijk gevoel de winter in te gaan”, aldus de gelukkige winnaars van beide vluchten dit weekend, Anneke en Pierre Faes. Ze wonnen zowel de laatste jonge duivenvlucht Sens, als het slotconcours van de natoer competitie, eerder op de middag vanuit Pont-Sainte-Maxence.

PONT-SAINTE-MAXENCE Om 09.45 uur mochten de duiven aan hun terugtocht van 375 km. beginnen. Om 13.41.27 uur plofte de winnares op de antenne. Ze had de afstand met een gangetje van iets meer dan 95 km. per uur binnen de vier uur afgelegd. Het verschil met de nummer twee van de uitslag was net voldoende om de 20ste overwinning te kunnen vieren. In Regio A-1 was het ook de hoogste klassering van 1.293 d., in concoursgroep Noord de derde van 2.238 d, en in de krachtmeting van Afdeling 7 met 5.412 d. de 23ste plaats. De winnares won dit jaar al 14 prijzen- vorige week van Banteux was ze nog tweede - en is een nakomelinge uit de duivencollectie van Pieter en Gea Veenstra uit Drachtstercompagnie. De verwachtingen van Pierre waren dit weekend wat minder omdat de neststand niet zo gunstig was, maar de theorie werd door de praktijk gelogenstraft. In een kwartier waren alle 47 prijzen in de vereniging verdiend.

Uitslag: Anneke en Pierre Faes: 1, 5 en 7; Comb. Ruttenberg-de Ruijter: 2, 4 en 10; J. Kwak: 3, 6 en 14; A. van Amerongen: 18, 22 en 32; W. van de Hoef: 41 en 42.

SENS Vroeger vormde Nationaal Orléans het sluitstuk van de jonge duiven competitie. De oudere liefhebbers hebben er vaak nog prettige herinneringen aan. Dit landelijke concours werd georganiseerd door Tilburg Vooruit. In de jaren 1955/ 1960 was een deelname van 180.000 duiven heel gewoon . Duivencineast Cees Donker heeft van de lossingen prachtige films gemaakt. Je kon schitterende prijzen winnen, w.o. gouden horloges. Maar op een gegeven moment oordeelde men van hogerhand dat de afstand voor de noordelijke provincies te ver was, hoewel er op deze vlucht vrijwel nooit verliezen waren. Nu is Sens met een gemiddelde afstand van 500 km., voor Midden-Nederland, Gelderland, en Overijssel een interprovinciaal concours. Het totaal bijeengebrachte duiven door de drie Afdelingen was iets meer dan 9.500 d. die om 09.00 uur werden gelost. Gelukkig was de wind over de gehele vlieglijn zuidwest, zodat de duiven het niet al te moeilijk hadden. Om even voor half drie arriveerde bij de Comb. Faes de ‘806’ een frêle duivinnetje, dat haar bazen verraste met de eerste prijs. Het was haar zesde prijs. Ze werd gekweekt uit afstammelingen van duiven van de Belgische grootmeester Stefan Lambrechts uit Berlaar. 

Uitslag: Anneke en Pierre Faes: 1, 2 en 4; J. Kwak: 3, 5 en 12; M. van de Hoef: 7, 8 en 10.

Sens was de laatste vlucht van dit jaar. De duiven en hun verzorgers kunnen tot rust komen, alhoewel de verzorging in het zogenaamde stille seizoen ook belangrijk is, want binnenkort begint de rui, en verwisseling van het verenpak kost kracht. Maar aangepaste voeding en bijproducten zorgen er voor dat ze het nieuwe jaar weer fris aan de start kunnen verschijnen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie