The Father is een fascinerend portret van een man die zijn grip op de realiteit aan het verliezen is.
The Father is een fascinerend portret van een man die zijn grip op de realiteit aan het verliezen is.

‘The Father’ in De Speeldoos

15 september 2021 om 10:14 Podiumkunsten

BAARN Theater de Speeldoos Baarn vertoont maandag 20 september om 20.15 uur de ingenieuze film The Father. Een aangrijpend en respectvol verslag van dementie. Ster van The Father is Anthony Hopkins, die zijn fenomenale rol terecht bekroond zag met een Oscar op 83-jarige leeftijd. Voor deze voorstelling zijn nog enkele kaarten beschikbaar. 

The Father is een fascinerend portret van een man die zijn grip op de realiteit aan het verliezen is. De briljante vertolking van Anthony Hopkins laat je geen moment los. Olivia Colman als zijn dochter Anne, maakt zowel haar onmacht als haar liefde tastbaar. Anne zoekt opnieuw een verzorgster voor haar dementerende vader Anthony, die steeds weer alle hulp afwijst. Ze wil zeker zijn dat er goed voor hem gezorgd wordt wanneer zij er niet is. Voor Anthony is niet meer duidelijk wat echt is en wat zich in zijn hoofd afspeelt. We beleven het verhaal door zijn ogen en voelen zijn verwarring. Zijn vertrouwde omgeving blijkt niet meer zo vertrouwd.

Aangrijpend en respectvol verslag van dementie

Zijn verbluffende acteerprestatie leverde Hopkins zijn tweede Oscar voor Beste Acteur op. Florian Zeller won de Oscar voor Beste Bewerkte Scenario. Hij verfilmde zelf zijn gelauwerde toneelstuk dat, onder andere, op het West End en Broadway te zien was. Voor de filmversie koos hij ervoor om het hoofdpersonage dezelfde naam te geven als de acteur die hij castte: Anthony. Zodat Hopkins, die bekendstaat als een enorm instinctieve acteur, dicht bij zijn personage kon komen zonder al te veel te hoeven rationaliseren. De 83-jarige Hopkins was waarschijnlijk nooit beter dan in The Father. Zijn Anthony is zoveel meer dan een verwarde geest: steeds blijven, door de toenemende vertwijfeling heen, de vele facetten van zijn karakter zichtbaar. Een blik of een woord is genoeg om de complexe vader-dochterrelatie van geschiedenis te voorzien.


KAARTEN Filmkaarten zijn verkrijgbaar via www.speeldoosbaarn.nl/film voor € 10,50 per kaart. De kaartprijs aan de theaterkassa is € 11,50. Een consumptie is bij de kaartprijs inbegrepen. Na uw online betaling ontvangt u de tickets per e-mail. De theaterkassa is geopend op maandag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 12.00 uur.

Verkoop volgens RIVM richtlijnen. Kijk voor meer informatie op speeldoosbaarn.nl/coronatoegangsbewijs.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie