De winnaars kregen vorig jaar hun prijzen uit handen van burgemeester Mark Röell.
De winnaars kregen vorig jaar hun prijzen uit handen van burgemeester Mark Röell. Roeland de Bruyn

Kies mee: Wie wint Baarnse literatuurprijs 2021?

3 augustus 2021 om 17:30 Kunst

BAARN Wie wordt dit jaar de beste korte verhalenschrijver? De Baarnse Literatuurprijs komt in een spannende fase: de jury heeft na stevig beraad drie winnaars geselecteerd en twaalf verhalen genomineerd voor de Baarnsche Courant Publieksprijs. Vanaf 14 augustus kan iedereen zijn of haar stem uitbrengen op het meest favoriete verhaal.

De schrijfwedstrijd is een vast onderdeel van het jaarlijkse Cultureel Festival Baarn en wordt dit jaar voor de elfde keer gehouden. De jury had z’n handen vol aan het lezen van alle inzendingen van maximaal 850 woorden. Dat waren er dit jaar 152, iets minder dan vorig jaar. Enkele teksten vielen af doordat ze niet voldeden aan de regels, bijvoorbeeld vanwege te veel woorden of het thema als titel. Het is dan ook belangrijk goed het reglement te lezen.

Het thema ‘Suikerspin’ leverde fantasierijke, mooie, spannende en ontroerende verhalen op.

De jury bestaat in 2021 uit Cees Roodnat, Carolien Cramer, Karin van der Raad, Marie-ellen Jacobs en Gooitzen Zwanenburg. Alle leden lezen en beoordelen alle binnengekomen verhalen. Deze zijn anoniem, de jury kan dus niet zien wie het verhaal geschreven heeft.

Ieder jurylid selecteert zijn of haar tien beste verhalen. Die worden naar de voorzitter gestuurd en door hem bekeken op overlappingen. In het daarop volgende juryoverleg wordt de lange lijst met de gekozen verhalen besproken op stijl, taalgebruik, fouten, kop-staart, logica, enzovoort. Hier blijft weer een kortere lijst van over en de jury moet daar thuis nog eens goed op studeren.

In een volgend overleg bespreekt de jury opnieuw waarom welk verhaal wel of niet bij de twaalf genomineerden zou horen en vaak pas na een stevige discussie worden ook de drie winnaars gekozen.

Binnenkort kunnen we allemaal meegenieten én mee-jureren. De twaalf door de jury genomineerde verhalen zijn vanaf vandaag te vinden op www.baarnseliteratuurprijs.nl en op papier te lezen in de Baarnsche Courant. Vanaf 14 augustus kan via de website van de Baarnsche Courant, www.baarnschecourant.nl, gestemd worden voor de Publieksprijs.

Op zaterdag 4 september maakt burgemeester Röell bekend wie de winnaar is van de Baarnse Literatuurprijs 2021 en welke schrijver de Baarnsche Courant Publieksprijs krijgt uitgereikt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie