Walter Lucius in zijn favoriete hangout Mi Casa Su Casa in 2016.
Walter Lucius in zijn favoriete hangout Mi Casa Su Casa in 2016. Roeland de Bruyn

Thrillerauteur Walter Lucius (67) overleden

26 juli 2021 om 10:13 Mensen

BAARN De Baarnse auteur Walter Lucius (67), pseudoniem van Walter Goverde, is donderdag in Baarn overleden. Dit heeft zijn Uitgeverij Luitingh Sijthoff bevestigd. Lucius had internationaal succes met zijn Hartland-trilogie, een thrillerserie die hij in 2019 voltooide. Eerder werkte hij als tv-regisseur en scenarioschrijver. 

Met diepe verslagenheid en groot verdriet berichten Marianne Schönbach Literary Agency en uitgeverij Luitingh-Sijthoff dat Walter Lucius - pseudoniem van Walter Goverde (Den Helder,1954) - op 22 juli plotseling is overleden. Walter was, behalve succesvol auteur, ook muzikant, scenarist, producent en regisseur (voor onder andere Het Klokhuis). Als Walter Lucius heeft hij met zijn thrillerreeks De Hartland Trilogie in Nederland en internationaal veel indruk gemaakt, en gedurende de laatste twee jaar werkte hij aan een grote historische roman (een verhaal over WO II) die in 2022 zou verschijnen.

De Hartland Trilogie is het verhaal van twee journalisten die een internationaal spoor van machtsmisbruik en corruptie volgen en daarbij ook de waarheid over hun eigen herkomst achterhalen. Pers en boekhandelaren vergeleken de serie met De Millennium Trilogie van Stieg Larsson. Het eerste deel van de reeks, De vlinder en de storm, werd in 2013 bekroond met de Schaduwprijs, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende debuut.

Literair agent Marianne Schönbach: ,,Het nieuws van Walters overlijden komt als een grote shock. Ik vertegenwoordig Walter Lucius sinds tien jaar en in die tijd is er een nauwe vriendschap tussen ons ontstaan. Ik ben onmetelijk trots dat ik hem tijdens zijn gehele carrière als schrijver mocht begeleiden. Hij was ontzettend getalenteerd en vernieuwend in de genres waarin hij werkte, en hij had nog zoveel fantastische plannen voor toekomstig werk. Dat hij er niet meer is kan ik nog niet bevatten. Zijn dood zal een groot gemis blijven.”

Directeur Febe van der Wardt namens uitgeverij Luitingh-Sijthoff: ,,Met grote verslagenheid hoorden wij van het overlijden van Walter. Sinds het schrijven van zijn eerste thriller was Walter fulltime auteur; hij gaf zijn schrijverschap alles wat hij had. Naast het feit dat hij een bevlogen schrijver was, was hij ook een aimabel mens. Voor iedereen binnen de uitgeverij was het een groot plezier om met Walter samen te werken en we keken dan ook uit naar de publicatie van zijn volgende boek. We zullen hem en onze samenwerking enorm missen.”

Christine Schut
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie