Afbeelding
Hans van Oort

Pieter Bax: ‘Het is de uitdaging om die blik te vangen’

30 juni 2021 om 18:00 Zakelijk

SOEST Wij zijn weer terug op de Van Weedestraat 58-60. Een aantal weken geleden waren wij hier te gast bij vakvrouw Yolande Egas van CallEgas Makelaardij. Een bureau verder zit Pieter Bax, echtgenoot van Yolande en professioneel fotograaf. Pieter is een gedreven vakman. ,,Voor mij is het telkens weer de uitdaging om dat beeld te maken waar mijn klant -soms onbewust- naar op zoek is.”

Pieter zette als jong jochie zijn eerste stappen op het fascinerende pad van de fotografie. ,,Ik kreeg als 10-jarige het afgedankte fototoestel van mijn vader en begon al enthousiast plaatjes te schieten. Later op het Griftland College was ik veelvuldig in de donkere kamer te vinden. Het was de tijd van de klassieke analoge techniek.”

De liefde voor de camera zat er helemaal in en Pieter deed de nodige opleidingen om zijn vaardigheden bij te schaven. Het was in die beginjaren nog allemaal hobbymatig. ,,Maar ik bleef geïnteresseerd. Ik was een van de eersten in mijn omgeving met een digitale camera. Hiervoor werkte ik in de toelevering bouw. Daar heb ik nu nog steeds profijt van. Ik ben onder meer gespecialiseerd in het fotograferen van gebouwen en interieurs. Dat is een technische tak binnen de fotografie. Zo werk ik met speciale tilt-shift lenzen die vervorming voorkomen.”

Het bruggetje is gemaakt. We gaan praten over de professie en de passie van Pieter. Hij is beroepsfotograaf en beheerst vele disciplines die van hem een veelgevraagd professional maken. 

Pieter laat een voorbeeld zien. Een foto van een gezin dat allesbehalve op de traditionele manier is geportretteerd. Een reeks gezichten in zijaanzicht in sfeervol zwart-wit zorgen voor een compositie die een mengeling is van kunst en stijlvolle ontroering. Pieter: ,,Deze familie wilde een origineel portret en ik kwam met dit idee. Een grote versie siert nu bij hen thuis de muur.”

Familie- en portretfotografie is meer dan alleen op het knopje van het toestel drukken vertelt Pieter. ,,Het merendeel van de mensen is niet gewend om voor de camera te staan. Vaak excuseren deze mensen zich dan bij voorbaat. ‘Zie van mij maar een mooie foto te maken!’ Mijn uitdaging is om het beste in iemand naar boven te halen. Dat kan een bepaalde blik of houding zijn die ik in een voorgesprek al geconstateerd heb. Vaak hoor ik na afloop terug dat het eigenlijk een groot cadeau is om (eindelijk) een mooie foto van jezelf te hebben.”

De fotograaf uit Soest heeft zich naast fotografie ook gespecialiseerd in het produceren van video. “Toen ik 18 jaar was kocht ik al een Betamax videocamera, uiteraard ook analoog. Nu maak ik digitaal bedrijfsfilms en doe de registratie van live-evenementen zoals concerten. Daarnaast kan ik livestreams faciliteren. In coronatijd was daar bijvoorbeeld heel veel vraag naar.”

Het aanbod is veelzijdig. In de studio aan de Van Weedestraat geeft Pieter een rondleiding en de verschillende voorbeelden van zijn vakmanschap maken indruk. Van hoogtefotografie tot een virtuele 360 gradentour en van bedrijfsfoto’s tot fraaie portretten. ,,Ik ben altijd bezig met dit vak, maar het voelt totaal niet als werk”, vertelt Pieter. ,,Mijn drijfveer is om die unieke plaat te maken. Het is prachtig als je iets vastlegt wat eigenlijk heel gewoon lijkt, maar op foto heel speciaal wordt. In dit werk maak je mensen gelukkig en daarom is het fantastisch om te doen.”

Pieter Bax
Van Weedestraat 58-60
Telefoon: 06 49 371 388

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie