Afbeelding
Jan Best de Vries

Historicus Jan Best de Vries: ‘Wetenschap gaat om voortgang en niet om belemmering’

30 juni 2021 om 16:30 Zakelijk

BAARN Baarnaar Jan Best de Vries (1941) is een van de oprichters van de Alverna Research Group. Een groep wetenschappers die gespecialiseerd is in de ontcijfering van nog onbekende schriften. De auteur Best de Vries (de dubbele naam is een eerbetoon aan de overleden ‘liefde van zijn leven’, historica-archeologe Nanny de Vries) deed onder meer studies die leidden tot de ontcijfering van het Byblosschrift. Hij kijkt terug op zijn levenswerk.

Vanaf zijn balkon aan de Baarnse Prins Hendriklaan geniet de gepensioneerde pre- en protohistoricus van het uitzicht. Het groen dat fraai afsteekt tegen het hemelsblauw stemt hem rustig, maar ondanks de gevorderde leeftijd is hij nog altijd strijdbaar. Hij schrijft notities van hoog niveau die, fraai vormgegeven, naar Den Haag worden gestuurd om een impasse in de kabinetsformatie te doorbreken. ,,Bij een versplinterd aanbod van 31 verkiesbare partijen valt te denken aan de vorming van een niet-primair ideologisch getint zakenkabinet. Het voordeel hiervan is dat in plaats van politici experts kunnen worden benoemd.”

Met dit soort overdenkingen vult Jan Best de Vries zijn dagen. Actief en bevlogen is de auteur, die internationaal onderzoek heeft gedaan als protohistoricus. Hij onderzoekt de overgangsperiode van prehistorie naar de klassieke oudheid, waarbij de betreffende beschaving zelf nog niet over een schrift beschikt, maar wel beschreven wordt door buurvolkeren die wel al over een schrift beschikken. Best de Vries, opgeleid door de archeoloog professor Willem Glasbergen, vertelt over het Lineair A. ,,Dat schrift is op Kreta vanaf het jaar 2000 voor onze jaartelling ontwikkeld. Tientallen jaren is tevergeefs getracht dit schrift te ontcijferen. Ik wist de tekeninventaris van het schrift te herleiden tot drie bronnen. Dat was de start om tot een reconstructie te komen van dit oude schrift.”

Aan de hand van het Egyptisch Hiëroglifisch en zijn reconstructies van het Lineair A en het Kretenzisch Hiëroglifisch is niet alleen Best ervan overtuigd het Byblosschrift succesvol te hebben ontcijferd. Hij kreeg hierdoor internationale bekendheid. Zijn bevindingen heeft de Baarnaar in 2010 gepubliceerd in Het Byblosschrift ontcijferd. Een werk dat in Nederland verschillend ontvangen werd. ,,Mijn idee dat het schrift genaamd Lineair A op Kreta primair Semitische kenmerken bezit, stuitte op grote weerstand bij vakgenoten die voornamelijk zijn geschoold in het Oud-Grieks. Zij zien juist Kreta zelf als oorsprong van de Griekse beschaving.”

De discussie of Kreta wel of niet de bakermat van de Griekse beschaving zou zijn geweest nopen de schrijver tot een waarschuwing. ,,In de geesteswetenschappen heerst een sfeer waarin men nieuwe inzichten belemmert. Het gaat mijns inziens om continue voortgang in de wetenschap en niet om belemmering. De ontdekkingen die ik heb gedaan zouden door universiteiten gedaan moeten worden. Ik hecht waarde aan de vrijheid van wetenschappelijk onderzoek.”

Website Jan Best

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie