De locaties waar de deelnemende kunstenaars exposeren.
De locaties waar de deelnemende kunstenaars exposeren. Cultureel Festival

Kunst Kijk Route in de buitenlucht door Cultureel Festival

25 juni 2021 om 11:30 Kunst

BAARN Vanaf zaterdag 26 juni tot en met zondag 25 juli kan iedereen in de buitenlucht kennismaken met Baarnse kunstenaars via de Kunst Kijk Route, georganiseerd door de Stichting Cultureel Festival Baarn. Ruim 60 deelnemers op 65 locaties zijn te vinden op de plattegrond op deze pagina én op de website www.zomerkunstbaarn.nl.

Fiets of wandel langs galeries, ateliers en huizen van Baarnse kunstenaars, waarbij deze zich presenteren en allerlei vormen van beeldende kunst op veilige afstand kunnen worden bekeken. Op elke locatie is er een kunstwerk te zien, een mooi object in de vensterbank of juist een groot werk in de tuin.

Een greep uit de deelnemers:

2. Marion Kraus Wie de foto’s van Marion Kraus bekijkt, wordt in eerste instantie op het verkeerde been gezet. Haar foto’s lijken wel schilderijen. Eigenlijk is dat ook niet zo vreemd, want van huis uit is zij beeldend kunstenaar en heeft zij haar opleiding gevolgd aan de kunstacademie Academie Minerva te Groningen. In de loop van de jaren heeft ze heel wat portretten geschilderd en abstract werk gemaakt. Een andere grote liefde van Marion is geschiedenis. Dit sloot naadloos aan bij haar activiteiten de afgelopen 8 jaar als museumdocent in het Drents museum. Vooral de stillevens uit de 17de eeuw hebben haar fascinatie. Ook haar foto’s gaan over die stillevens, het is een onuitputtelijke inspiratiebron. Met name het gevoel voor de symboliek in de 17de eeuw trekt haar aan. Belichting en sfeer zijn belangrijk voor het juiste effect.

Prinses Marielaan 5

14. Maarten van den Burg ,,Van oorsprong ben ik bedrijfseconoom, maar ik kreeg 2 jaar geleden het ‘tekenvirus’ te pakken naar aanleiding van een indrukwekkende tv-serie over Leonardo da Vinci. Na een periode van veel tekenen met grafiet en pastelkrijt volgden verf en kwasten. Het schilderen met acryl en olieverf doe ik sinds maart 2020. Portretteren vind ik boeiend. Waarom? Een uitdaging waar alles in zit. Mensen vertellen verhalen via hun gelaatsuitdrukkingen en lichaamshouding. Een emotie en karakter weergeven, rekening houdend met een bepaald gezichtspunt, lichtval, vorm en houding is een puzzel.”

Beukenlaan 27

25. Jan Zacharias ,,De afgelopen 30 jaren ben ik fanatiek gaan schilderen met olieverf met soms een uitstapje naar acryl. Ik ben autodidact, maar heb een aantal zeer leerzame masterclasses gedaan bij onder andere Ernst Voss, Roos Schuring en Peter Klashorst. Met name van het kijken naar en je verdiepen in kunstwerken kun je veel leren. Ik ben dan ook (gelukkig) nog lang niet uitgeleerd en uitgenoten. De onderwerpen van mijn schilderijen zijn meestal over koeien, weides, zee/strandgezichten en Amsterdamse taferelen. Ik probeer altijd zoveel mogelijk in mijn werk te laten bewegen; er moet iets gebeuren!”

Van Kinsbergenlaan 27

28. VanO Hans van Oudenaarden (Vlaardingen 1959) is een Nederlandse stripkunstenaar, die ook publiceert onder het pseudoniem VanO. Hij heeft anoniem gewerkt aan Disney-strips, ‘Jan, Jans en de Kinderen’ en ‘Sjors en Sjimmie’. Naamsbekendheid kreeg hij met zijn stripbewerking van Willy van der Heide’s avonturenboekenserie ‘Bob Evers’ (2002-2009) en zijn eigen creaties ‘Rhonda’ (2013-) en ‘Puppy Love’ (2010-). Op dit moment werkt hij aan een dystrofische striptrilogie ‘Als de beer ontwaakt’. Behalve in Nederland en Vlaanderen worden er albums van hem uitgegeven in Frankrijk, Duitsland, Spanje en de Verenigde Staten. Naast boeken maakt Van Oudenaarden ook grote platen in het stripidioom De stijl van Van Oudenaarden wordt omschreven als “swingend realisme”.
Koekoeksbloemlaan 38

30. Atelier Katja Sobrino & Jessica van den Heuvel Je moet even zoeken naar het knusse atelier van Katja en Jessica dat verscholen ligt tussen de flats van de Oosterstraat. In juni en juli is op woensdag tussen 14.00 en 17.00 uur zeker één van de kunstenaars aanwezig en kunt u ook binnen rondkijken (komt u liever op een andere dag dan graag even bellen voor een ontmoeting). Beide dames maken statisch werk waar beweging in zit. Jessica weeft sprookjesachtige landschappen van satijnlint waarbij de lichtinval de kleur definieert. Katja maakt schilderijen waar je meestal wel vrolijk van wordt. Ze kijken uit naar uw bezoek!
Oosterstraat 175B

38. Leida Wagenaar Leida Wagenaar heeft opleidingen gevolgd in tekenen, keramiek en beeldhouwen. De laatste jaren is zij vooral bezig met keramische technieken waarin ‘beweging’ een terugkerend thema is. Dit komt terug in de geboetseerde vormen, gegoten en architectonische objecten. ,,Als decoratie op mijn werk gebruik ik eigen glazuren, zelf gesneden stempels en teken technieken. Ook raku stoken is een bijzondere manier om mijn werk te decoreren.”
Stationsweg 41

51. Atelier depARTure Kunstenares Inge werkt vanuit een leegstaand winkelpand genaamd Atelier depARTure. Geregeld wordt er in het atelier ook samengewerkt met ander kunstenaars. Inge is een creatieveling, het zit in haar om steeds nieuwe technieken te onderzoeken. Zij werkt zoveel mogelijk met gerecyclede materialen en natuurlijke producten en haar werk laat je door het gebruik van materiaal en verschillende technieken twijfelen aan wat je ziet. De meeste creaties worden vervaardigd van karton, waar zij veel onderzoek naar heeft gedaan en zowel figuratief als abstract werk mee heeft gemaakt. Op deze manier probeert zij mensen te inspireren op een andere manier naar materialen en functies van materialen te kijken.

Laanstraat 93

63. Karla Meursing Na vele jaren leven in Afrika, Australië en de VS is Karla een klein jaar geleden in Baarn teruggekeerd. Ze is van oorsprong psycholoog, maar heeft zich vanaf haar 40ste aan kunst gewijd. Ze begon met tekenen en vandaar raakte ze bezield door het maken van boeken als kunstobject, collages, printmaken en als laatste ontwikkeling borduren. Haar borduurwerken zijn verhalende naaldschilderijen gemaakt vanuit haar fantasie, en ontstaan zonder patroon of zelfs maar een tekening. De Kunst Kijk route is voor haar een geweldige mogelijkheid zich voor te stellen aan Baarnse kunstenaars en het Baarnse kunstlievende publiek, en zo ook met hen kennis te maken. Ze is geïnspireerd door kunst uit Afrika, de VS en Australië, maar zeker ook door de kunstenaars van de Amerpoort in Baarn, waar ze een groot fan van is.
Laanstraat 22

Exposities

Naast de kunstwerken bij kunstenaars aan huis zijn er diverse exposities. Bij Kasteel Groeneveld zijn drie verschillende tentoonstellingen te zien: Le Grand Tour Ben Rikken, over Rien Poortvliet (vanaf 7 juli) en de tentoonstelling ‘Tussen de regels’ (vanaf 3 juli). De entree is € 6,50 (volwassenen) en tickets kunnen gereserveerd worden via www.kasteelgroeneveld.nl

Een andere expositie, waarvoor je iets verder moet fietsen, is bij Herberg Boschoord (Lage Vuursche). Hier kan je buiten genieten van beelden van Marian Menting en binnen is er een tentoonstelling met werk van Jeannine Cappetti. De toegang is gratis.

Andere locaties waar exposities zijn te bezoeken, zijn bij Stichting Kijkoor (Sherpa), Theater de Speeldoos en het Witte Kerkje.

Jan Zacharias schildert Amsterdamse taferelen.
Afbeelding
Maarten van den Burg: ,,Portretteren vind ik boeiend."
De foto’s van Marion Kraus lijken wel schilderijen.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie