Afbeelding
Eigen foto

Ellen Spierenburg: ‘Een gepast afscheid biedt troost voor de toekomst’

9 juni 2021 om 14:35 Zakelijk

BAARN ,,Dit werk is zo dierbaar en dankbaar om te mogen doen!” Ellen Spierenburg is uitvaartbegeleider. Zij beschouwt het als een voorrecht om er voor nabestaanden te zijn tijdens een verdrietige en impactvolle tijd. Wij spraken haar in het Afscheidshuis aan de Stationsweg 16 in Baarn.

We nemen plaats in een kamer die gezellig en huiselijk oogt. De robuuste tafel met comfortabele stoelen, het bankstel en een keukenblok zorgen voor een huiskamergevoel. De kamer grenst aan twee familiekamers met de namen ‘Bird’ en ‘Shell’. In deze familiekamers kunnen nabestaanden samen zijn met hun dierbare overledene. 

RESPECTVOL ,,Een opbaring in deze kamer biedt veel vrijheid”, zegt Ellen. ,,De familie krijgt een sleutel en kan in alle rust verhalen en herinneringen delen. Deze plek kan ook dienst doen voor een condoleancebijeenkomst. Een huiselijke en warme omgeving is belangrijk bij rouwverwerking. Het creëert een waardevolle herinnering en een respectvol afscheid.”

Een huiselijke en warme omgeving is belangrijk bij rouwverwerking

Ellen Spierenburg weet waar zij over praat. Zij werkte in de financiële wereld, als financial planner, toen haar moeder in 2011 overleed. ,,Ik was in die periode al bezig om mijn leven meer verdieping te geven. Die zoektocht kreeg meer betekenis bij de uitvaart van mijn moeder. Dit gebeurde zo respectvol. Voor mij was dit een kentering in mijn leven. Ik kwam tot de ontdekking dat ik wezenlijk iets wilde betekenen voor anderen en dat als uitvaartbegeleider wilde invullen.”

VERTROUWEN In de afgelopen tien jaar heeft Ellen veel bijzondere momenten meegemaakt. Een boek met daarin ontroerende en dankbetuigingen van familieleden vertellen veel over de dienstverlening van Ellen en de indrukken die zij als uitvaartbegeleider heeft achtergelaten. Zij is, samen met assistent Thijs Prinsen, in de periode van overlijden tot en met de uitvaart en ook daarna tijdens de nazorg, een baken van vertrouwen en dienstbaarheid voor de nabestaanden.

,,Bezoekers van een plechtigheid waren wel eens verrast dat ik de uitvaartbegeleider bleek te zijn. Zij dachten dat ik bij de familie hoorde. Ik krijg wel eens van vrienden te horen: ‘hoe kan jij dit werk doen?’. Ik doe mijn werk vanuit bezieling met een warm hart. Ik organiseer de uitvaart die de persoonlijkheid van een dierbare perfect weergeeft.”

Elke overledene heeft zijn of haar eigen verhaal. Door hier naar te luisteren ontstaat een gepast afscheid

Het is vanzelfsprekend dat een overlijden van een naaste diepe indruk maakt op de nabestaanden. Juist in deze kwetsbare periode moet er in korte tijd veel geregeld worden. Dat moet volgens Ellen met respect en perfectie gebeuren. Zij zegt: ,,Ik neem de nabestaanden in deze periode bij de hand en regel, op de achtergrond, alle praktische zaken. Ik sluit graag aan bij wat goed voelt voor de familie. Protocollen gooi ik wanneer dat kan overboord, want geen enkele uitvaart is standaard. Ik luister en vraag door. Voor een paar dagen ben ik onderdeel van de familie. Elke overledene heeft, letterlijk, zijn of haar eigen verhaal. Door hier goed naar te luisteren ontstaat er een afscheid dat bij de wensen van de familie past. Ik inspireer de nabestaanden met de mogelijkheden om de uitvaart persoonlijk te maken. Zo past de uitvaart bij de overledene want een gepast afscheid biedt troost voor de toekomst.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie