Het Joods monument in Baarn.
Het Joods monument in Baarn. Caspar Huurdeman

Streefbedrag voor Holocaust Namenmonument gehaald

13 mei 2021 om 15:28 Historie

BAARN De actie van het Comité 4 en 5 mei Baarn om geld in te zamelen voor het Holocaust Namenmonument is geslaagd. Inwoners en bedrijven van Baarn hebben samen 2250 euro geschonken. 

Dat bedrag maakt de vermelding mogelijk op het Monument van de 45 namen van Joodse inwoners van Baarn die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en in de concentratiekampen zijn omgekomen. Het Holocaust Namenmonument is een landelijk initiatief om de namen van alle Joden, Roma en Sinti die in de oorlog in de kampen zijn omgekomen op een groot monument in Amsterdam te vermelden. Op een baksteen wordt de naam gegraveerd, in totaal meer dan 100.000 namen.

Op suggestie van mevrouw Jelleke Harkema uit Baarn, begon het Comité begin dit jaar met de inzamelactie. ,,Dat liep aanvankelijk stroef”, zegt het Comité 4 en 5 mei Baarn in een persbericht. ,,Half april was het opgehaalde bedrag iets meer dan 1000 euro. Maar begin deze maand ging het beter. De actie werd opnieuw onder de aandacht gebracht, onder andere door burgemeester Mark Röell, die een deel van zijn 4 mei lezing wijdde aan de actie.”

Op korte termijn zal het bedrag aan de organisatie van het Namenmonument worden overhandigd. ,,Dan zal de gemeente Baarn een certificaat ontvangen met daarop het aantal geadopteerden. Dit moment wordt gemarkeerd met een kleine plechtigheid. Wanneer en hoe de overhandiging zal gaan, maken we binnenkort bekend”, is te lezen in het persbericht.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie