Erik Uhlenbusch neemt afscheid op 29 mei.,,Digitaal geeft meer mogelijkheden en uitdagingen.
Erik Uhlenbusch neemt afscheid op 29 mei.,,Digitaal geeft meer mogelijkheden en uitdagingen." Peter Beijer
ADVERTORIAL

Pro-Foto sluit eind mei voorgoed de deuren

13 mei 2021 om 10:58 Zakelijk

BAARN Pro-Foto Baarn is een winkel van het uitstervende soort. Een vakman pur sang achter de toonbank, de klingelende deurbel en vanzelfsprekende toewijding, vakmanschap en service. Erik Uhlenbusch staat zaterdag 29 mei voor de laatste keer in de winkel aan de Laanstraat, daarna sluit hij voorgoed de deuren. Het dorp zit in het hart bij de sympathieke fotospecialist.

Geduldig staat Erik Uhlenbusch een oudere klant te woord. De man heeft een filmprojector, type jaren zeventig, meegebracht en Uhlenbusch legt uit hoe de film op de spoel gedaan moet worden. De 8-milimeterfilm. Een relikwie uit de tijd dat mensen bewegende beelden vastlegden op breekbaar celluloid. ,,Drie minuten film voor 14,95”, herinnert Uhlenbusch zich. ,,Tegenwoordig heeft iedereen een filmcamera in zijn broekzak.”

Uhlenbusch kijkt terug op leven in fotografie

Uhlenbusch kan nog steeds genieten van de ouderwetse analoge fotografie, maar staat ook open voor de digitale revolutie die vanaf de jaren negentig haar intrede deed. ,,Digitaal geeft meer mogelijkheden en uitdagingen. Een generatie is ermee opgegroeid. Deze generatie tieners, twintigers en dertigers krijg ik regelmatig in de winkel, maar dan juist voor analoog. Retro en vintage zijn hip en camera’s uit de tijd van weleer voldoen prima aan die trend.”


Ondertussen is een fototoestel aan ‘het oplaadinfuus’ aangesloten en liggen op een kastje een aantal foto’s uit grootmoederstijd op restauratie te wachten. Uhlenbusch laat wat voorbeelden van zijn specialiteit zien. Een originele prent van pakweg honderd jaar geleden heeft een nieuwe versie gekregen met meer licht, zonder kreuken en krassen. Alsof de man op de foto niet honderd jaar geleden, maar gisteren heeft geposeerd. Op de achtergrond klinkt sfeervolle Braziliaanse muziek van de formatie Tinta Bossa, de muziekband waar Uhlenbusch de gitaar bespeelt.

CARRIÈRE De fotowinkel is sinds het jaar 2000 onderdeel van het straatbeeld aan de Laanstraat, maar de carrière van de bijna 70-jarige foto- en filmspecialist omvat vele decennia. ,,Ik heb de opleiding fotovakschool gevolgd en heb in diverse winkels gestaan. Onder meer in de Bijlmer en Bilthoven, om maar twee uitersten te noemen. In de Bijlmer heb ik van alles meegemaakt, van leuke tot minder leuke dingen. Elke dag was een avontuur daar. Bilthoven en Baarn lijken wel op elkaar. Gemoedelijk en rustig. In Baarn ben ik als kind opgegroeid, de binding met dit dorp blijft. Hier wonen lieve en aardige mensen.”

,,De komende dagen houd ik opheffingsuitverkoop en de 29ste is het voorbij in Baarn na 21 jaar. Misschien is er een enthousiasteling die de zaak over wil nemen. Die persoon kan zich uiteraard altijd bij mij melden. Ik heb met veel plezier dit werk gedaan. En nu? Nou, ik heb nu meer tijd voor mijn grote hobby: gitaarspelen in de band Tinta Bossa.”

Pro-Foto Baarn, Laanstraat 63, www.profotobaarn.nl, 035-5411442.

Door Peter Beijer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie