Jaap Kwak werd tweede binnen zijn vereniging met een jaarling duivin.
Jaap Kwak werd tweede binnen zijn vereniging met een jaarling duivin. Kees Koffrie

Combinatie Faes derde in MN

10 mei 2021 om 14:39 Overig

BAARN Anneke en Pierre Faes hebben zaterdag de supersnelle vlucht vanuit Châlons-en-Champagne gewonnen, een bruisende Franse stad met 45.000 inwoners, 20 km. zuidoostelijk onder Reims.

Oorspronkelijk stond het meer westelijk gelegen Pont-Sainte-Maxence, qua afstand bijna hetzelfde, op de wedstrijdkalender, maar vrijdags adviseerde het Instituut Wedstrijd Begeleiding (IWB) uit te wijken naar een meer oostelijk gelegen lossingsplaats, omdat zaterdag op de westelijke vlieglijn veel regen werd voorspeld. Zaterdag, om 07.15 uur, gingen de duiven van start voor hun 368 km metende tocht naar Baarn.

Wie zaterdagmorgen in Baarn naar buiten keek zag dat het nagenoeg bedrieglijk windstil was, maar op grote hoogte stond er een harde zuid- zuidoosten wind, dus de duiven zouden veel eerder thuis kunnen komen dan werd verwacht. Via de sociale media kwamen al snel de eerste berichten dat in Afdeling 8 de eerste duif, gelost in Reims, een snelheid van meer dan 120 km. per uur had behaald. Men was gewaarschuwd.

Om 10.12 uur zien Anneke en Pierre Faes hun eerste duif op de antenne ploffen. Het is een driejarige duivin, die de eerste prijs in de club wint, en tevens de derde prijs van 16.838 duiven van het eerste midfond concours in Afdeling 7/Midden-Nederland. De snelheid van de eerste prijswinnares bedroeg bijna 124,8 km per uur, en dat was dit jaar nog niet voorgekomen.

De ervaring heeft geleerd dat bij een harde wind de prijzen in hooguit tien minuten tot een kwartier zijn verdiend, maar ditmaal verliep het koersverloop geheel anders. De vijftigste prijswinnaar in de club wordt pas 38 minuten later geconstateerd, terwijl de laatste op de uitslaglijst pas na 1 uur en 8 minuten kan worden afgevlagd. Ook in Afdeling 7 en concoursgebied Noord stond de prijskamp circa een uur open. De enige reden die je kunt bedenken is dat door die harde wind veel duiven zijn doorgejakkerd. Bovendien was de bewolking hier en verder erg dik, de duiven krijgen oriënteringsproblemen, dus het terugvliegen duurt dan extra lang.

Niet alleen in Afdeling 7/Midden-Nederland, maar ook elders in Nederland viel het op dat bekende en succesvolle liefhebbers pas laat hun eerste duif konden begroeten en te kampen hadden met trage aankomsten.

Bij de eerste vijftig prijswinnaars in de club schaarden zich maar liefst 38 duiven van twee jaar en ouder. De oudere ervaren duiven waren dus duidelijk in het voordeel. Een uitzondering vormde Jaap Kwak die de tweede prijs in zijn vereniging wint, en de twaalfde in Afdeling 7 met een jaarling duivin. Kwak heeft dit jaar al diverse mooie uitslagen behaald. Ook Aaldert van Amerongen en vader en zoon Bakker deden het goed. Herman van de Hoef die de eerste vluchten niet kon meedoen, begint zich ook in de sportieve strijd te mengen.

UITSLAG: Anneke en Pierre Faes: 1, 3 en 5; J. Kwak: 2, 10 en 11; A. van Amerongen: 4, 13 en 15; Comb. H. & R. Bakker: 9, 14 en 38; Comb. Ruttenberg-de Ruijter: 12, 19 en 48; E. Dijkman: 37, 59 en 68; H. van de Hoef: 43, 44 en 63; Luay Alkhaylang: 47, 74 en 135; W. van de Hoef: 49, 90 en 104; P. Limper: 57, 75 en 81; Chris en Koen Witteveen: 83, 108 en 127; Comb. Van Zoeren-Magré: 128, 145 en 162.

Door Kees Koffrie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie