De onverwachte protestmars tegen de coronamaatregelen op 10 april in Baarn.
De onverwachte protestmars tegen de coronamaatregelen op 10 april in Baarn. Frank van Dijk

Burgemeester te laat geinformeerd over protestmars

21 april 2021 om 21:51 Corona

BAARN Burgemeester Mark Röell vindt dat hij te laat door de politie is geïnformeerd over de komst van bijna 2000 actievoerders, die op zaterdag 10 april een protestmars tegen corona liepen vanaf Kasteel Groeneveld door een deel van het dorp. . 

De politie Midden-Nederland heeft volgens Röell inmiddels maatregelen genomen om burgemeesters vroegtijdig te informeren bij mogelijke ordeverstoringen. 

Op zaterdag was het de politie bekend dat demonstranten werden opgeroepen om zich in de driehoek Weesp, Hilversum Amersfoort zich te verzamelen. Röell: “Later werd dat gebied verkleind tot Baarn, Eemnes en Laren. Dat was het moment geweest om mij te waarschuwen, maar er is gewacht totdat ze echt in Baarn waren. Toen was het voor erg laat om mijn functie als burgemeester naar behoren uit te voeren.”

Alle fracties in de gemeenteraad constateerden dat onder deze omstandigheden het begeleiden en kanaliseren van de demonstratie de beste oplossing was. Iedereen toonde zich tevreden dat het vrij rustig is verlopen”

De complimenten die sommige actievoerders maakten, zijn bij de burgemeester aan het verkeerde adres. “Normaal ben ik blij met een compliment, nu minder. Het voelt niet goed. Ik heb me er bijzonder aan gestoord.”

Toevallig was er vorige week een bijeenkomst van de veiligheidsregio Utrecht met alle burgemeesters en de politieleiding Midden-Nederland. De demonstratie in Baarn is toen op het hoogste niveau besproken. De politie gaat het optreden nog evalueren en Röell kondigde aan die info zoveel mogelijk met de raad te delen. 

Zo is raadslid Mark Eijbaard (PvdA) geïnteresseerd in het tijdstip waarop de politie wist dat de stoet richting Baarn ging. Volgens de Pvda-er was dat al rond 08.00 uur op de sociale media te lezen. 

CDA-er Rik van Hardeveld die door mondeling vragen de protestmars in de gemeenteraad liet behandelen, wilde de toezegging dat dit soort demonstraties in coronatijd verboden zijn in Baarn. 

Röell: “Demonstreren is een grondrecht. Je moet steeds per geval heel goed kijken. Wel is duidelijk dat zo’n massale demonstratie in deze tijd geen vergunning in Baarn had gekregen.”

Eugene Leenders
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie