Het compactere plan gebruikt geen twee maar een halve hectare van het Borrebos.
Het compactere plan gebruikt geen twee maar een halve hectare van het Borrebos. MBE

Compacter plan Soestdijk uitgelekt; kleine honderd woningen op kleiner stuk bos

14 april 2021 om 16:28 Nieuwbouw Paleis Soestdijk

BAARN Een compacter plan voor de bouw van woningen in het bos naast het paleis, maar wel met meer appartementen. Dat blijkt uit de nieuwste versie van het plan voor woningbouw van de MeyerBergman Erfgoed Groep (MBE) op landgoed Soestdijk, dat woensdag uitlekte. Het plan was vertrouwelijk naar de leden van de klankbordgroep gestuurd.

Het betekent dat niet twee hectaren van het zogenoemde Borrebos nodig zijn, maar maximaal een halve hectare. De woningbouw zal grotendeels op het oorspronkelijke Marechausseeterrein plaatsvinden.

De 98 woningen zijn noodzakelijk om genoeg inkomsten te generen. Met de opbrengst moet een deel van de renovatie van paleis en landgoed worden betaald. In het plan dat de raad vorig jaar behandelde, ging het nog om tien appartementengebouwen van vier etages met in totaal 80 appartementen.

Paleiseigenaar de MeyerBergman Erfgoed Groep heeft een alternatief woningbouwplan gemaakt na voortdurende bezwaren tegen de kap van een deel van het bos. Een landelijke petitie is de afgelopen maanden ruim 4.500 keer getekend. Ook de prinsessen Irene en Margriet schaarden zich achter het protest, net als een aantal bekende Nederlanders.

’Ons uitgangspunt voor de bomenkap is altijd geweest om deze te compenseren middels herplanting’, stelt directeur Mark de Kruijk van de MBE in een brief bij de plannen. ’Hiermee meenden wij voldoende te doen om de impact te minimaliseren. Wij hebben ons daarbij echter onvoldoende gerealiseerd welke maatschappelijke waarde het Borrebos vertegenwoordigt. Behoud van dit stuk bos is van grote betekenis gebleken voor de omgeving.’

Geen 80 maar bijna 100 woningen betekent volgens MBE niet dat er meer bewoners komen Het gaat nu om kleinere woningen voor zo’n tweehonderd mensen. In vergelijk met de eerdere versie zou het huidige bouwplan een kwart kleiner zijn.

Bij het maken van de nieuwe woningbouwplannen heeft de MBE zich zoveel mogelijk gericht op de kazerne, sporthal, magazijnen en dienstwoningen die op het voormalige marechausseeterrein staan. Om toch eenzelfde financiële opbrengst te bereiken, moeten er in ruil daarvoor meer woningen worden gebouwd.

Door Eugene Leenders 

Eugene Leenders
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie