Mars voor de vrijheid, Eemnesserweg
Mars voor de vrijheid, Eemnesserweg Hans Veltmeijer

Ruim duizend demonstranten lopen protestmars in Baarn; twee aanhoudingen

10 april 2021 om 12:42 Politiek

BAARN In Baarn werd zaterdag een protestmars gehouden. Zo’n 1500 tot 2000 demonstranten deden mee aan de actie. De demonstranten uitten zich tegen de coronamaatregelen en voor de vrijheid (van meningsuiting). Op veel beelden die verspreid werden waren mensen te zien die geen afstand hielden en evenmin mondkapjes droegen. 

De mars werd eerder met een noodverordening verboden in Hilversum en Apeldoorn. De demonstranten verzamelden zich daarop zaterdagochtend bij Kasteel Groeneveld in Baarn, dat open was voor een coronapilot. Na een tocht langs de rand van Baarn keerde de groep in de middag weer terug naar het startpunt. Daar was nog een speech en militaire groet van een kleine groep mensen.

BEËINDIGEN De gemeente gaf aan verrast te zijn door de demonstratie en door het grote aantal mensen dat daar aan meedeed. Om 14.00 uur gaf Burgemeester Röell de opdracht om de bijeenkomst om 14.30 uur te beëindigen, op basis van artikel 6 van de Wet Openbare Manifestaties. ,,De organisatie van de demonstratie heeft opgeroepen om rustig naar huis te gaan, het lijkt erop dat de mensen daar gehoor aan geven”, liet de gemeente zaterdagmiddag weten.

,,In de ochtend was bij de politie bekend dat er een voornemen tot demonstratie was in Hilversum. Nadat deze gemeente de bijeenkomst heeft verboden, is zonder aankondiging een aantal demonstranten naar Kasteel Groeneveld in Baarn gekomen. Daar zijn, na oproepen op sociale media, in korte tijd veel mensen op afgekomen”, aldus dus gemeente. 


Grote politiemacht bij Mars voor de vrijheid, hier op de Eemnesserweg. Foto: Hans Veltmeijer.

GEEN CONTACT Burgemeester Röell heeft gedurende de dag in nauw overleg met de driehoek (burgemeester, politie en OM) steeds de afweging gemaakt tussen het recht op demonstreren, het bewaken van de openbare orde en het beschermen van de volksgezondheid. ,,De organisatie van de demonstratie heeft geen contact opgenomen met de gemeente om aan te geven wat hun plan was”, laat gemeente Baarn weten. ,,De politie heeft ter plekke geprobeerd om in contact te komen met de organisatie. Dat was niet mogelijk, het was onduidelijk wat de intenties waren. Het leek er eerst op dat ze bij Kasteel Groeneveld zouden blijven, maar op een bepaald moment is de groep gaan lopen. Omdat de demonstratie en wandeling rustig verliepen, is ervoor gekozen om te kanaliseren en reguleren.”

Om 14.00 uur gaf burgemeester Röell de opdracht om de demonstratie uiterlijk 14.30 uur te beëindigen. Op dat moment waren de demonstranten weer verzameld bij Kasteel Groeneveld. Vervolgens heeft de organisatie van de demonstratie de oproep gedaan om rustig weer naar huis te gaan, daar hebben de aanwezigen gehoor aan gegeven. ,,Voor zover nu bekend, is er geen materiële schade.”

AANHOUDINGEN De Mobiele Eenheid is volgens het ANP tijdens de mars met een busje in de buurt van het centrum geweest, maar werd niet ingezet. De politie laat weten dat er twee aanhoudingen zijn gedaan, maar niet vanwege het demonstreren. ,,Eén persoon werd herkend uit een andere nog openstaande zaak, de ander is aangehouden vanwege het gooien van vuurwerk. Dat onderzoeken we verder nog.”

PROTESTMARS De protestmars werd georganiseerd door Police for Freedom. Op de digitale aankondigingsposter op de Facebookpagina van Police for Freedom staat dat ,,politie, militairen, veteranen, marechaussee, artsen, verpleegkundigen en docenten opstaan voor het behoud van onze grondrechten”. De organisatie schrijft ,,een groot belang” te hechten ,,aan het behoud van onze grondrechten zoals vrijheid van meningsuiting, medische vrijheid, recht op onderwijs en het recht om in gelijke gevallen op gelijke wijze te worden behandeld.”


Afbeelding
Grote politiemacht bij Mars voor de vrijheid, hier op de Eemnesserweg.
Duizend demonstranten verzamelen zich in Baarn
Alle lagen van de bevolking waren vertegenwoordigd in de vreedzame protestmars tegen de lockdown.
Afbeelding
Afbeelding
Mars voor de vrijheid op de Eemnesserweg
Protest tegen lockdown, Eemnesserweg
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie