Burgemeester Mark Röell bij de digitale uitreiking van de lintjes in 2020.
Burgemeester Mark Röell bij de digitale uitreiking van de lintjes in 2020. Caspar Huurdeman

Burgemeester Mark Röell superverbinder; zowel bij vreugde als bij verdriet en zo nodig 24 uur per dag

4 april 2021 om 07:30 Mensen

BAARN Baarn is gesteld op de burgemeester en omgekeerd. Sinds 2011 is Mark Röell een burgervader die vooral verbinder wil zijn in het dorp. Door de corona missen we al een jaar zijn selfies in de krant en op sociale media, van zijn vele contacten met de Baarnse burger. Een gesprek over vreugde, verdriet en corona.

Mark Röell wil eigenlijk alles weten. Bij een calamiteit in zijn woonplaats is er altijd een telefoontje van de politie, maar nog liever heeft de burgemeester een seintje als er ook maar één brandweerauto de kazerne verlaat. Dat is nauwelijks te doen voor de centralisten, die in een regio met 26 gemeenten werken. Toch vindt Röell het belangrijk om steeds zijn eigen afweging te maken. Ga ik er direct op af? Wacht ik een dag? Kan ik wat doen? Het zijn vragen die altijd door zijn hoofd gaan.

TIEN JAAR Röell is precies tien jaar aan de slag in Baarn. In die jaren heeft hij veel vreugde, maar ook verdriet meegemaakt. Emoties rangschikken in volgorde van belangrijkheid is natuurlijk niet te doen, maar al pratend over de periode van tien jaar zijn het vooral de ongelukken met jeugdigen die er het meest inhakken.

Röell was in 2012 nog maar één jaar burgemeester, toen ’s avonds het telefoontje kwam dat de 23-jarige Roy in Baarn op het station door een trein was meegesleurd en om het leven was gekomen.

Röell is precies tien jaar aan de slag in Baarn. In die jaren heeft hij veel vreugde, maar ook verdriet meegemaakt

Röell: ,,Veel van zijn vrienden waren erbij. Ze kwamen terug van een feest in Hilversum. De meesten waren door slachtofferhulp meegenomen naar het politiebureau. Daar ben ik naar toe gegaan en heb ze gesproken.”

In 2018 vierde Röell vakantie in Frankrijk toen hij hoorde dat op steenworp afstand de 17-jarige Koen uit Soest werd vermist. De jongen zat op het Baarnsch Lyceum. Röell bood zijn hulp aan via burgemeester Metz van Soest en had nauw contact met de familie die wanhopig was. Na enkele dagen bleek dat de scholier om het leven was gekomen door een val in een zes meter diepe greppel naast de vangrail.

Ook het contact met de familie van Jonathan, het zesjarige jongetje dat door zijn stiefvader was omgebracht, zal niet snel uit het geheugen van Röell verdwijnen. Het is maar een kleine greep uit zijn betrokkenheid bij de Baarnse burger.

Zelf praat hij liever over de feestelijke momenten. Baarn is een gemeente met veel ouderen. De burgemeester gaat op bezoek bij 60-jarige bruidsparen en mensen die honderd jaar of ouder zijn geworden.

Is dat nou leuk? Röell veert op. ,,Jazeker! Het is elke keer weer een feest. We informeren altijd even of ze het leuk vinden dat de burgemeester langs komt. Wanneer ze ja zeggen, weet je ook dat je ontzettend welkom bent. Het is altijd gezellig met een gebakje, een kop koffie en mooie verhalen.” En hoe gaat het dan bij de honderdjarigen, waarvan hij sommigen jaar in, jaar uit opzoekt?

Het is altijd gezellig met een gebakje, een kop koffie en mooie verhalen

FEESTJE Röell: ,,Hetzelfde. Neem het verhaal van mevrouw Hartog, zij is 105 jaar. Daar ben ik dus al zes keer geweest en zes keer was het een feestje. Ik bewonder haar om hoe ze in het leven staat. Op Koningsdag 2019, die dat jaar in onze regio werd gevierd, mocht ik één iemand meenemen naar het Oranjeconcert in de Flint in Amersfoort. Ik koos mevrouw Hartog. Het was zo’n bijzondere avond. Ik kon haar nauwelijks bijhouden toen ze met haar rollator door de gangen van de schouwburg snelde.

Representatie is een belangrijke taak als je als burgemeester wilt verbinden in je dorp. Vlak voor corona kwam Röell op het idee om stage te gaan lopen bij bedrijven en instellingen. Mail hem maar en hij komt een dagdeel kijken. Het zijn stuk voor stuk ervaringen die hem een beter inzicht geven hoe de regels en voorschriften uitpakken in de praktijk en hoe mensen over de gemeente Baarn denken. Van boer Beukers die graag een vergunning wil hebben om uit te breiden, de dierenambulance en dierenopvang die best wat meer subsidie willen ontvangen, tot en met Banketbakker Hendricksen en voetbalclub TOV.

PORTEFEUILLE Had een burgemeester vroeger nog wel eens een zware politieke portefeuille, sinds jaren is dat voorbehouden aan de wethouders in het college van burgemeester en wethouders. Röell zit de wekelijkse collegevergadering op dinsdag voor en maandelijks de besluitvergadering van de gemeenteraad.

Als de burgemeester tijdens een vergadering vragen moet beantwoorden over zijn eigen portefeuille, bijvoorbeeld wanneer een raadslid kritisch is op de politie, neemt bij zo’n agendapunt een raadslid de voorzittersrol tijdelijk over.

Wat heeft Röell eigenlijk nog te zeggen over de Nationale Politie en de regionale eenheid? Kijk naar corona waar de voorzitter van de Veiligheidsregio, burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht, de spreekbuis is.

Is de burgemeester in Baarn alleen nog de baas van ‘zijn’ drie buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s)? ,,Zeker niet.” De burgemeester wijst op zijn bevoegdheden die wettelijk verankerd zijn, maar ook op het zogeheten driehoeksoverleg - de bijeenkomsten met de officier van justitie en de lokale politiechef. Daarbij wordt heel gericht gekeken hoe het in Baarn gaat.

Hij heeft nog een ander driehoeksoverleg, met de gemeentesecretaris en de griffier van de gemeente. Dat is het kernteam dat het ambtelijk apparaat aanstuurt. De gemeentesecretaris is de leidinggevende van de ambtenaren én de secretaris van het college van burgemeester en wethouders. De griffier is relatief een nieuwe functie. Die moet er voor zorgen dat de gemeenteraad zijn adviserende en controlerende taak optimaal uit kan voeren. De griffier is de enige ambtenaar die niet onder de gemeentesecretaris valt.

Röell: ,,Toen ik in 2011 kwam, zat gemeentesecretaris Abdou Najib er al. We hebben tien jaar dagelijks samenwerkt. De griffier was Nelleke Both. Was, want ze is net als Abdou eind vorig jaar met pensioen gegaan. Cynthia Creveld en Cindy Heusingveld zijn de nieuwe secretaris en griffer. Net op 18 december werd ik ziek. Dat vond ik enorm vervelend. Juist in het begin helpt het om elkaar even goed te leren kennen. Langzaam pak ik mijn taken weer op. Het is niet voor niets dat de twee driehoeksoverleggen voorrang hadden.”

CORONA Corona. Mark Röell kreeg er zelf mee te maken. De burgemeester die altijd ‘aan’ wil staan, moest van de ene op de andere dag alles uit handen geven.

Röell: ,,Iedereen heeft zo zijn herinnering aan het begin van de coronaperiode. Ik weet nog die eerste vergaderingen van de veiligheidsregio. Eerst gewoon met elkaar in een zaaltje, toen geen handen meer schudden, toen anderhalve meter uit elkaar. Mijn dochter studeerde net in Toulouse en het was nog niet zo makkelijk om haar weer veilig thuis te krijgen.”

Op 16 december maakte hij als voorzitter van de Vrienden van Meander met bestuursvoorzitter Frank de Rey een foto bij de uitgifte van oliebollen bij het ziekenhuis. ’s Avonds zat hij de gemeenteraad voor en merkte toen een vervelende kriebelhoest. Twee dagen later werd hij positief getest op corona.

Tot je merkt dat het lichaam het niet meer aan kan. Dat maakt je natuurlijk enorm aan het schrikken

Als hockey-veteraan en iemand die gezond leeft, dacht Röell dat er niet zo veel aan de hand was. Gewoon even thuisquarantaine. Toen bleef de koorts en nam de benauwdheid toe. Röell: ,,Tot je merkt dat het lichaam het niet meer aan kan. Dat maakt je natuurlijk enorm aan het schrikken.” Twee dagen lag hij met een zuurstofslangetje op een Covid-afdeling van Meander. De medicatie sloeg aan en de zuurstof in zijn bloed nam toe.

ENERGIE Röell: ,,Tot op de dag van vandaag ben ik nog niet de oude. Ik ben bij een fysiotherapeut om mijn weerstand weer te vergroten. Deze maand heb ik bijna al mijn werk weer opgepakt, alleen de avondklussen niet. Dan heb ik nog steeds te weinig energie. Ik ben echter blij dat het elke dag weer een beetje beter gaat.”

Tien jaar burgemeester is het tijd voor een overstap naar een grotere gemeente? ,,Ik ben voor een tweede periode van zes jaar benoemd, dus in 2023 komt het aan de orde. Ik voel op dit moment helemaal geen noodzaak om naar een ander positie te solliciteren. Ik merk dat ik ook veranderd ben. In 2011 zag ik Baarn als een mooie gemeente om te beginnen. Nu voelt het nog steeds heel goed. De omgeving verandert ook steeds. Om de vier jaar een nieuw college en zoals ik al beschreef net een nieuwe griffier en gemeentesecretaris. Er zijn dus uitdagingen genoeg en die pak ik graag op.”

Populair in de Laanstraat
Een korte wandeling door Baarn maakt duidelijk hoe populair Mark Röell is onder de inwoners en ondernemers. Vanaf het gemeentehuis tot de Nieuw Baarnstraat kan hij geen drie passen doen, zonder aangesproken te worden.
Röell: ,,Mijn kinderen gaan niet graag mee voor een boodschap, die vinden het veel te lang duren.” Helemaal nu hij net aansterkt na corona, wil iedereen hem sterkte wensen. Van een opgestoken duim tot een uitgebreide felicitatie. Röell neemt de tijd en staat iedereen met een glimlach te woord. Voor corona heeft hij een oneliner paraat die wel tien keer achtereen te horen is. ,,Dank u. Het gaat gelukkig een stuk beter. Ik ben er nog niet, maar het gaat zeker de goede kant op.”
Op zijn beurt is hij geïnteresseerd in hoe het met de ondernemers gaat. Met Robert Batenburg van de Bruna wisselt hij uitgebreid van gedachten en bij Boot wordt een koffie to-go gehaald. Een ondernemer met veel vragen verzoekt hij een afspraak te maken voor een vervolggesprek.
Röell haalde toen hij zijn werkkamer op de hoek van het gemeentehuis betrok direct de vitrage weg. Iedereen kan hem zien wanneer hij zit te werken. ,,Ik heb er geen moment spijt van. Natuurlijk tikt wel eens iemand tegen het raam. Meestal zwaai ik terug, heel soms haal ik iemand naar binnen voor een kop koffie en om het verhaal aan te horen.”
Voorlopig kan dat niet door corona. Het gemeentehuis is op sommige plekken leeg en verlaten. Steevast begint Röell nu al meer dan een jaar de dag met een rondje beeldbellen met de wethouders en de gemeentesecretaris. Hij hoopt dat de vaccinatie rond de zomer voor versoepeling zorgt. Het lijstje bruidsparen is inmiddels aardig gegroeid en ook de stageverzoeken wachten op invulling.

Door Eugene Leenders

Burgemeester Mark Röell 10 jaar burgemeester in Baarn.
Bij vreugde een verdriet in Baarn stelt burgemeester Mark Röell zich het liefst persoonlijk op de hoogte.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie