Het Kwintes complex aan de Plataanlaan.
Het Kwintes complex aan de Plataanlaan. Baarnsche Courant

Gewijzigd plan Plataanlaan in Baarn; Kwintes wil zorgcomplex voor 23 bewoners moderniseren

1 april 2021 om 11:30 Verkeer en vervoer

BAARN Zorgorganisatie Kwintes heeft een nieuw plan ingediend voor het gebouw aan de Plataanlaan. Daar wonen nu 23 mensen. Zes in zelfstandige appartementen en zeventien in onzelfstandige appartementen. Vorig jaar was er al een plan, maar dat vond de buurt te grootschalig.

In de aangepaste versie biedt het gebouw ruimte aan 23 zelfstandige wooneenheden. Een langgerekt volume van twee bouwlagen en een bouwvolume van drie bouwlagen. De volumes zijn gekoppeld middels een overloop.

Het bestaande pand is, zowel in het exterieur als in het interieur, gedateerd en voldoet niet meer aan de hedendaagse (zorg-)standaarden. Kwintes wil het pand opfrissen en de kwaliteit van de wooneenheden te verhogen. De verbouwing zorgt dus niet voor een toename van het aantal wooneenheden, maar alle bewoners krijgen nu een zelfstandige unit.

ONTHEFFING De zorgorganisatie wil ontheffing van de gebruikelijke parkeernormen omdat de bewoners geen auto hebben. Ze kampen veelal met psychiatrische en of psychosociale klachten. Het plan bestaat uit een optopping, verhogen met een bouwlaag, van het gebouw om de kwaliteit van de bebouwing te vergroten en de bebouwing courant te houden in de toekomst. De doelgroep blijft gelijk: mensen met een zorgvraag.

De belangrijkste wijzigingen zijn het aanpassen van de optopping. De goothoogte is van 9 naar 6 meter verlaagd, wat resulteert in een steilere dakhelling. Uit de bezonningsstudie komt naar voren dat de schaduwwerking als gevolg van de extra bouwlaag in de achtergelegen tuinen nauwelijks meer merkbaar is. In het dakvlak van de optopping waren dakkapellen geprojecteerd. Deze zijn vervangen door dakramen. Om de bezwaren op het gebied van privacy tegemoet te komen zijn de dakramen op dusdanige hoogte geplaatst dat de bewoners van Plataanlaan 57-69 geen rechtstreeks zicht hebben op de tuinen van de achtergelegen percelen. In het oude ontwerp was een trappenhuis gesitueerd aan de voorkant van het gebouw. Het trappenhuis is in het nieuwe ontwerp verplaatst naar de achterkant.

Het plan wijkt af van het geldende bestemmingsplan. Daarom is toestemming van de gemeenteraad noodzakelijk. Die buigt zich in april over het gewijzigde voorstel. Bij een akkoord moeten de huidige bewoners tijdelijk verhuizen. De bouw zou dan begin 2022 kunnen starten. Kwintes heeft het gewijzigde plan op in juli 2020 voorgelegd aan vijftien omwonenden. Tijdens deze avond is uitgelegd hoe aan de bezwaren op het gebied van privacy en bezonning is tegemoetgekomen. Enkele bewoners hebben aangegeven dat er sprake is van geluidoverlast. De zorgorganisatie heeft aangegeven dat zij actie ondernemen wanneer er melding van wordt gemaakt. Daarnaast wordt omwonenden gevraagd deel te nemen aan de buurtbeheergroep. Volgens de gemeente is op het nieuwe plan voornamelijk positief gereageerd door diverse omwonenden. Enkele omwonenden hebben aangegeven zorgen te blijven houden over hun privacy.

Door Eugene Leenders

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie