Het drive-in stembureau op de Gemeentewerf aan de Oude Amsterdamsestraatweg.
Het drive-in stembureau op de Gemeentewerf aan de Oude Amsterdamsestraatweg. Baarnsche Courant

Zestien stembureaus open tot negen uur vanavond

17 maart 2021 om 10:56 Politiek

BAARN Bijna tweehonderd mensen zet de gemeente Baarn vandaag in om de verkiezingen voor de Tweede Kamer in goede banen te leiden. Met een drive-in stembureau op de gemeentewerf aan de Oude Amsterdamsestraatweg, vijftien normale stembureaus en twee kieslokalen speciaal voor de bewoners van de zorginstellingen Sherpa en De Amerpoort, wordt gepoogd de opkomst zo positief mogelijk te beïnvloeden.

Op de gemeentewerf stond de eerste auto al om 07.20 uur te wachten. Na de vragen over de gezondheid, krijgt de automobilist een rood potlood. Even verderop kan hij in de auto stemmen of even plaatsnemen in een stemhokje.

Onder de eerste stemmers zijn ook de leden van het stemlokaal, die ‘s middags het drive-in bureau bemensen. Ze willen even uitproberen, hoe het in de praktijk werkt. Het is voor het eerst dat de gemeente een drive-in stembureau inzet.

Tot 21.00 uur kan er worden gestemd.

Vanmorgen zijn de stemmen al geteld van de stembureaus voormalige Gaspard de Coligny en Gemeentehuis die op maandag en dinsdag waren geopend. Met name op maandagochtend was het al druk op het gemeentehuis. Gisteren was het rustiger, waarschijnlijk ook door het slechte weer. Onder de 200 mensen die de verkiezingen begeleiden, zitten 150 vrijwilligers.

Per stembureau is een ochtend- en avondploeg van vier man. Tussendoor is een vijfde persoon beschikbaar, zodat iedereen ook even kan pauzeren. De ochtendploeg komt ’s avonds terug om te helpen bij het tellen. Dat betekent een lange dag van zeven uur in de ochtend tot waarschijnlijk middernacht. Alle leden van het stembureau hebben de afgelopen weken een driedelige online instructie gevolgd op internet. Volgens de regels mag er bij het tellen door inwoners van Baarn meegekeken worden.

AVONDKLOK Dat betekent dat de avondklok vanavond eenmalig nauwelijks wordt gecontroleerd. Baarn kende in 2017 een hoge opkomst van ruim 83 procent. Dat betekent dat er lang geteld moet worden. De verwachting is dat pas rond middernacht een uitslag gepubliceerd kan worden. Tot vanavond 21.00 uur kan er gestemd worden. Op de site van de gemeente Baarn is de hele dag een liveblog te volgen en de stemdrukte monitor te raadplegen. Daarop is real-time te zien waar het druk is bij de stembureaus. De afgelopen week was het mogelijk om per brief te stemmen voor mensen van 70 jaar en ouder. De gemeente Baarn is blij met de gewijzigde procedure waardoor biljetten waarbij de stempas in de enveloppe zit, toch mee mogen tellen. Patricia van Tricht van de gemeente: ,,We hebben de enveloppen dinsdagavond gesorteerd om ze op woensdagmorgen te gaan tellen.”

U kunt de uitslagen van de verkiezingen vinden op www.baarnschecourant.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie