baarnsche zoom en "out of the fuik" denken

14 maart 2021 om 16:30 Lokaal Deel je nieuws

Baarnsche Zoom en “Out of the Fuik” denken.

Over één uitgangspunt zijn we het allemaal wel eens, er moeten meer woningen komen voor de inwoners van Baarn. Het moeten betaalbare koop- en huurwoningen zijn voor jong en oud. Voor de jongeren omdat we onze kinderen de kans gunnen om in de omgeving te gaan wonen waarin ze opgegroeid zijn en hun sociale binding hebben. Voor de ouderen die het grote huis, dat ze nu alleen bewonen, willen verlaten en graag naar een comfortabelere, kleinere en onderhoudsvriendelijker woning willen. Het eerste punt is goed voor de sociale binding en betrokkenheid. Het tweede punt helpt mensen aan een woning die bij hun levensfase past, met als bonus een doorstroming in onze woningmarkt.

De “fuik” waarin we nu zitten is in de loop der tijd ontstaan door de oude oorzaken en de loop der dingen. Daar hoeven we geen schuldigen voor aan te wijzen want die zijn er niet. Wat is dan nu die “fuik”? De fuik bestaat uit de oude plannen waaraan veel partijen zich hebben verbonden. En juist dat “verbinden aan” die oude inzichten geeft starheid en beperkt zicht op alternatieven. Het lijkt een soort onzichtbaar “net” te vormen om ons denken. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld de Baarsche Zoom en Paleis Soestdijk. Dat zijn inmiddels twee gedrochten van dossiers geworden waar alle partijen mee worstelen en waarbij zaken tot stilstand dreigen te komen. En dat terwijl iedereen nu juist voortgang wil! Een deel komt wellicht door stelligheden in het denken of door bepaalde ego’s. Maar stel nu dat we allemaal als hoofddoel het leveren van meer woningen zouden nemen zoals boven omschreven. De bewoners van Baarn zijn daarvoor (die willen woningen), de projectontwikkelaars zijn daarvoor (die willen geld verdienen) de gemeente is ervoor want die ondersteunt de belangen van haar burgers en wil nu eens van die hoofdpijndossiers af. Dus stel nu dat we even onze fuik uitzwemmen en met dat gezamenlijk doel aan de slag gaan en dossiers gaan combineren? Dan zou bijvoorbeeld de Baarnsche Zoom een “A1-bos” langs de snelweg kunnen worden, en op het terrein van Paleis Soestdijk zou een mooi en lieflijk woongebiedje kunnen komen. Je zou zelfs het paleis kunnen ombouwen tot appartementen of slopen (het vorstenhuis huurde het ook tenslotte ook maar van de staat. Eigenlijk een soort huurwoning…..) en appartementen kunnen bouwen in bijvoorbeeld de stijl van het huidige paleis. Je zou als gemeente bepaalde relaties kunnen bedenken dat het “A1-bos” minimaal het aantal gekapte bomen rond het paleis compenseert. En dat het “A1 bos” nooit gekapt mag worden zolang de gebouwde huizen op het paleis terrein nog overeind staan. Stel dat je zoiets zou bedenken dan heb je geen zorgen meer over geluidswallen, fijnstof, gasleidingen, gedoe met het aanliggende bedrijventerrein en noem maar op. Met bijvoorbeeld een A1-bos los je dus meerdere problemen op. Het idee om een innovatiecentrum in het oude paleis te maken is zeker te waarderen, maar hoe realistisch is dat als we om ons heen de universiteiten van Utrecht, Amsterdam en Wageningen hebben waar het bruist van innovatie en waar alle innovatieve jongeren elkaar vinden? Daar gebeurt het als eerste en niet op een afgedwongen locatie in Baarn. Er is al veel geld geïnvesteerd in onderzoek en promotie van de huidige plannen en deze investeringen vormen op hun beurt weer een deel van de “fuik”. Misschien moeten we Corona en de huizencrisis maar misbruiken om, zonder gezichtsverlies, en met nieuwe energie over onze eigen schaduw heen te springen en oplossingen te bedenken die passen in het huidige tijdsbeeld. De gemaakte kosten zien we dan maar als studiekosten waar we met zijn allen wijzer van zijn geworden. Maak het positief!

Zouden we dat als gemeente, bewoners en projectontwikkelaars kunnen?  Zeg nooit nooit. De mens is creatief en kan zich snel aanpassen. Het is een kwestie van willen en alle neuzen dezelfde kant op krijgen en er een feest van maken. Wie het weet mag het zeggen. Er moeten eerst een paar (moedige of eigenwijze) vissen zijn, die tegen de stroom in, de fuik weer uit durven zwemmen…….

Misschien iets voor onze wethoudervis Jansma om de eerste voorzichtige draai te maken?

Franklin Koppen

Baarn

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie