Staatsbosbeheer wil minder losloopgebieden voor honden.
Staatsbosbeheer wil minder losloopgebieden voor honden. Baarnsche Courant

Regio moet ook HUSsen helpen

8 maart 2021 om 11:11 Dieren

BAARN Baarn roept de omliggende gemeenten op om officiële hondenuitlaatplaatsen te maken. Alleen een regionale aanpak van deze problematiek zorgt voor spreiding, minder verkeersdruk in kwetsbare gebieden en het komt zowel de ondernemer, de hondenbezitter, de natuur als de hond ten goede.

Het gemeentebestuur wil voorkomen dat het in Baarn te druk wordt met commerciële hondenuitlaatservicebedrijven (HUSsen) nu Landgoed Pijnenburg drie hondenuitlaatterreinen heeft gecreëerd. Het zijn afgesloten delen bos waarin HUSsen tegen betaling tot tien honden tegelijk kunnen uitlaten.

Recent meldden zowel het Goois Natuur Reservaat als Staatsbosbeheer dat ze ondernemers met hondenuitlaatservices binnenkort van hun terreinen gaan weren of geen uitbreiding meer toestaan.

Baarn stelt dat het aanwijzen van hondenuitlaatplaatsen bijdraagt aan de regulering van het gebruik van recreatieve zones. Verstoring van het wild buiten het aangewezen terrein en klachten van andere recreanten worden zo voorkomen.

Door het aanwijzen van deze drie locaties is een deel van de ontstane problematiek opgelost, maar er is behoefte aan meer capaciteit. Baarn wil graag faciliterend optreden. De gemeente wil de balans tussen het ondernemersbelang enerzijds, en het belang vanuit recreatie en natuur anderzijds, bewaken. Op dit moment ziet het college binnen de gemeentegrenzen geen ruimte voor meer dan de drie eerder genoemde hondenuitlaatplaatsen. Wel wordt nu vanuit de gehele regio een beroep gedaan op de beperkt beschikbare hondenuitlaatplaatsen.

Om die reden verzoekt Baarn de omliggende gemeenten om aanvragen voor de realisatie van hondenuitlaatplaatsen vanuit een positieve grondhouding te behandelen en in aanvulling op de al bestaande voorzieningen in de gemeenten na te gaan of er mogelijkheden zijn om locaties beschikbaar te stellen.

De brief is verstuurd aan de gemeenten Amersfoort, Bunschoten, de Bilt, Eemnes, Hilversum, Laren, Soest en Zeist.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie