Afbeelding
Baarnsche Courant

Voorrang wonen 65-plussers

7 maart 2021 om 14:30 Wonen

BAARN De gemeenteraad werkt graag mee aan een experiment om tien 65-plussers, die een eengezinswoning van Eemland Wonen willen verlaten, voorrang te geven bij het huren van een nieuw appartement in project de Loef. Vijf inwoners van Baarn worden geselecteerd op basis van de inschrijfduur. Bij vijf wordt er geloot. Volgens wethouder Erwin Jansma is dat noodzakelijk omdat de meeste oudere inwoners op dit moment niet ingeschreven staan bij de woningcorporatie. Volgens Jansma biedt het experiment een uitgelezen kans om doorstroming binnen de sociale huursector op gang te brengen. Het gaat om tien 3-kamerappartementen in het appartementengebouw dat nu wordt gebouwd op de plek waar vroeger een gymnastieklokaal stond.

Het experiment betekent dat de oude huurprijs meegaat bij deze tien woningen als aanvangshuurprijs naar de nieuwe woningen. De raad moet eind van de maand een officieel besluit nemen. Het kan alleen als experiment omdat wordt afgeweken van de geldende spelregels, zoals die zijn vastgelegd in de Huisvestingsverordening Baarn.

In Baarn wonen veel oudere huurders in te grote woningen, zeker nadat de kinderen de deur uit zijn gegaan. Doorstroming wordt bemoeilijkt omdat nieuwe huurwoningen sporadisch vrijkomen, er meestal geen urgentieverklaring is en de huurprijs direct fors stijgt. Het experiment is bedoeld om alle moeilijkheden te omzeilen en zo toch doorstroming op gang te brengen.

Het project de Loef aan de Fockema Andreaelaan bestaat uit een haakvormig complex van vier en drie bouwlagen. De doelgroep is één- en tweepersoonshuishoudens, de 28 appartementen worden ongeveer 65 vierkante meter groot. Tien worden nu dus gereserveerd voor de doorstromingsproef.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie