Het schilderij dat prins Bernhard in 1977 maakte.
Het schilderij dat prins Bernhard in 1977 maakte. Kunstveiling

‘Koninklijk’ schilderij uit 1977 online geveild; opbrengst doek prins 23.575 euro

26 februari 2021 om 06:30 Kunst

BAARN Eenmaal, andermaal. Klokslag 20.52 valt maandagavond de virtuele veilinghamer. Het Afrikaans Landschap geschilderd door prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld is voor 20.500 euro verkocht. Inclusief bijkomende kosten 23.575 euro. Hoogste bieder is de online aankoper Rikduyck. Na 47 biedingen bleef hij in een spannende eindstrijd om het kwartier 500 euro meer bieden dan de andere belangstellenden.

CONTENT Kunstveilling.nl het online platform is content. Niet alleen met de verkooprijs maar nog meer vanwege de publiciteit. De melding dat ze een koninklijk schilderij in de verkoop hadden heeft hen geen windeieren gelegd. Op radio, televisie en in de kranten werd er melding van gemaakt. Directeur Judith Konz vindt het een vrij bruusk geschilderd werk, dat door de signatuur van de prins aantrekkelijk is voor verzamelaars. Ze ziet duidelijke invloeden van Wilhelmina, de moeder van koningin Juliana. Die ook veel landschappen heeft geschilderd en haar schoonzoon interesseerde voor het schilderen.

HOBBY Voor prins Bernhard was het een hobby net als filmen en fotograferen. Hij vond zichzelf geen groot kunstenaar. In Paleis Soestdijk hangen dan ook geen werken van hem. Wel gaf hij zijn werken weg aan vrienden en aan goede doelen. De online veiling staat in schril contrast met de veiling in 2001 toen het schilderij 100.000 gulden opbracht, omgerekend zo’n 45.000 euro. In die jaren werden in Noordwijk grote benefietfeesten georganiseerd om geld in te zamelen voor de bestrijding van kanker. Om de paar jaar stelde prins Bernard een schilderij ter beschikking, dat steevast werd gekocht voor één ton door vastgoedondernemer Harrie van de Moesdijk. Kunstveiling wil niet vertellen wie opdracht tot verkoop van het schilderijtje van 30 bij 40 centimeter heeft gegeven. Het was niet meer van de familie Van de Moesdijk.

Het benefietgala in 2001 bracht destijds enkele tonnen op. Naast het schilderij van Bernard was het badpak van Olympisch zwemkampioene Inge de Bruijn populair. Op zaterdag 23 november 2019 vond het allerlaatste gala plaats in Noordwijk. In totaal is de afgelopen twintig jaar 13 miljoen euro opgehaald voor onderzoek naar kanker bij kinderen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie