De deelnemers aan het Taalcafé ontmoeten elkaar in coronatijd digitaal.
De deelnemers aan het Taalcafé ontmoeten elkaar in coronatijd digitaal. Leonie Drenth

Nederlands oefenen in het Online Taalcafé

24 februari 2021 om 17:30 Maatschappelijk

BAARN Door de coronamaatregelen kunnen veel geplande activiteiten niet doorgaan. Dit gebeurde ook met het Taalcafé waarbij bezoekers naar de Bibliotheek Baarn komen om samen met vrijwilligers de Nederlandse taal te oefenen. De DigiTaalhuizen van de Bibliotheek Eemland wilden samen toch iets aanbieden zodat mensen de Nederlandse taal konden blijven oefenen bij uitval van activiteiten. De vraag was of dit online zou lukken.

Taaldocent voor het DigiTaalhuis Emma van Ameijde ging aan de slag en bedacht een wekelijks online programma dat als het Online Taalcafé van start ging. Inmiddels sluiten elke week deelnemers en vrijwilligers via Zoom aan en is het vooral heel gezellig.

PRATEN EN TAALSPELLETJES Tijdens het Online Taalcafé staat elke week een ander onderwerp centraal dat Emma introduceert met een filmpje van bijvoorbeeld het Jeugdjournaal, muziek of door een stukje voor te lezen. Onderwerpen als het schoolsysteem in Nederland, het winterweer of toekomstdromen komen voorbij. In kleinere groepjes wordt hierover doorgepraat in breakout rooms van Zoom. Bij elk groepje zit een taalvrijwilliger die het gesprek begeleidt. Aan het eind van het uurtje Online Taalcafé komen de deelnemers weer bij elkaar en wordt er vaak afgesloten met een taalspelletje. De actieve opdracht ‘Zoek iets in je huis dat begint met de letter ..’ blijkt favoriet te zijn.
Hoewel het Online Taalcafé een digitale activiteit is, lukt het toch om ervoor te zorgen dat iedereen zich op z’n gemak voelt om op een speelse manier met de taal bezig te zijn. Emma: ’Veel deelnemers sluiten elke week aan waardoor het bekende gezichten worden. Daarnaast spelen de vaste taalvrijwilligers een belangrijke rol. Dat maakt het nog vertrouwder en gezelliger.’

Erica Bilder en Inge Paalman uit Baarn zijn vaste vrijwilligers van het Online Taalcafé op maandagochtend. Ze zijn heel enthousiast over het programma van het Online Taalcafé en ook blij met de uitbreiding van mogelijkheden om de Nederlandse taal te oefenen. Erica en Inge waren al vrijwilliger bij de Taalcafés in de Bibliotheek Baarn. Als online taalvrijwilliger was het even wennen maar het gaat goed. Het voordeel van online is dat je elkaar kunt zien zonder mondkapje, belangrijk voor het oefenen van de uitspraak.

Manal Haddad is er ook elke week bij. Manal komt uit Irak en woont in Baarn waar ze vaste bezoeker is van de Taalcafés in de Bibliotheek Baarn. Ze wil graag de deelnemers op hun gemak stellen en helpen als ze de Nederlandse taal soms nog niet goed verstaan. Ze kan het vertalen in het Arabisch. Het Online Taalcafé vindt ze heel gezellig en ze leert zelf ook nog steeds nieuwe woorden.

MEEDOEN Wie ook graag de Nederlandse taal wil oefenen in het Online Taalcafé, is van harte welkom. Aanmelden is niet nodig. Het Online Taalcafé is op maandagochtend van 10.00 tot 11.00 uur en op woensdagavond van 19.00 tot 20.00 uur. Meer informatie en de Zoom-link zijn te vinden op www.bibliotheekeemland.nl/online-taalcafe

Door Leonie Drenth

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie