Pannenkoeken in pizzadozen waren de corona-attractie in Lage Vuursche.
Pannenkoeken in pizzadozen waren de corona-attractie in Lage Vuursche. Caspar Huurdeman

Genieten van lentedagen

22 februari 2021 om 10:35 Natuur en milieu

BAARN Eindelijk naar buiten. Geen vrieskou meer, nog wel corona, maar de eerste echte zonnestralen voelden vooral zondag weldadig aan. Scherpe contrasten. Daar waar normaal bij de eerste zonnestraal de terrassen op de Brink vol zitten en de flessen witte wijn vroeg opengaan, is er nu complete corona troosteloosheid. Honderd meter verder een keurige rij bij Hamelink voor de eerste ijsjes van het seizoen op de warmste 21ste februari sinds 1946.

In Lage Vuursche oogt het bijna 'business as usual'. Drommen wandelaars, fietsers, racefietsers in korte broek en cabrio’s die zich door de Dorpsstraat persen tussen de mensen die in grote pizzadozen een afhaalpannenkoek nuttigen.

De nationale radio vertelt om het uur dat het dorp compleet is afgesloten, maar de boa’s, handhavers, verkeerregelaars en politie leveren maatwerk. Pas als het vol dreigt te lopen, gaat het dranghek even op de weg om na een kwartier of half uur weer te verdwijnen. In totaal zijn in het weekeinde wel ruim tien man in de weer, om het verkeer in goede banen te leiden.

De druk op het parkeerterrein bij de Kuil van Drakensteyn is wel groot en daar blijven de afsluitingen langer gehandhaafd. Ook in de polder is het een drukte van belang. Met name wielrenners hebben hun racefiets vervroegd van stal gehaald om de eerste echte kilometers van 2021 in de benen te krijgen.

Op de Eem, die op een haar na dichtvroor vorig week, is het waterseizoen geopend. In de vroege ochtend ‘supt' (stand up padleboard) Mathijs uit Baarn vijftien kilometer richting Bunschoten Spakenburg. Aan het strand van het voormalige vissersdorp staan zijn vrouw en kinderen te wachten, zij gingen met de bakfiets door de polder, om daar te picknicken. De komende dagen belooft het lenteweer aan te houden. Morgen geven premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge weer een persconferentie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie