Afbeelding
Historische Kring Baerne

Klooster geen monument, kapel wel

12 februari 2021 om 16:12 Politiek

LAGE VUURSCHE Het Baarnse college van burgemeester & wethouders wil dat de Sint Elisabethkapel aan de Kloosterlaan in Lage Vuursche een gemeentelijk monument blijft. Dit blijkt uit beantwoording van vragen die het CDA heeft gesteld.

Fractievoorzitter Rik van Hardeveld maakt zich zorgen om de kapel en het naastgelegen klooster, dat half is afgebroken en al zo’n twee jaar in dezelfde staat verkeert. Van Hardeveld noemt het een welstandsexces nadat in 2019 een sloopstop is opgelegd omdat monumentale delen van het pand werden gesloopt.

,,Sindsdien is er zichtbaar niets aan de situatie veranderd. Dit geeft niet alleen een nare aanblik, zeker voor de bewoners, bezoekers en medewerkers van het naastgelegen verpleeghuis, maar het feit dat het pand niet wind- en waterdicht is, voorspelt niet veel goeds wat betreft verdere verloedering. Wij maken ons hier grote zorgen over”, aldus de fractievoorzitter. Het CDA ziet graag dat het afgebroken deel van het klooster wordt herbouwd.

Het Baarnse college antwoordt dat niet het klooster, maar de kapel een gemeentelijk monument is en dat dat wat het college betreft, zo blijft. Omdat het klooster niet is aangewezen als monument, is het opleggen van een herbouwplicht niet mogelijk. De eigenaar is, middels een last onder dwangsom, wel aangespoord om het pand wind- en waterdicht te maken. Bij de eigenaar is bekendgemaakt dat de sloopstop zal worden opgeheven zodra men beschikt over een omgevingsvergunning om het monumentale deel van het klooster te herstellen. Op 12 december 2019 is vastgesteld dat het pand wind en waterdicht is gemaakt om verdere schade te voorkomen. Op 13 december 2019 is een nieuwe aanvraag omgevingsvergunning voor het monumentale deel ontvangen. Op 23 juni 2020 is deze vergunning in lijn met het gecombineerde welstands- en monumentenadvies verleend.

De toezichthouders controleren regelmatig of de situatie nog onveranderd is en of er bijvoorbeeld door stormschade geen sprake meer is van een wind- en waterdicht pand.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie