Martin Hoogendoorn, echte oude rot in het vak.
Martin Hoogendoorn, echte oude rot in het vak. Christine Schut

Team Baarnsche Courant presenteert zich

2 februari 2021 om 12:12 Mensen

BAARN Het mediateam van de Baarnsche Courant is op sterkte. Met een extra redacteur en media-adviseur is de formatie compleet. Vandaag, 1 februari, beginnen zowel redacteur John Spijkerman als media-adviseur René Gerritsen. De teamleden zich voor. Bekende gezichten, maar dus ook twee nieuwe. Ook voor de nieuwe abonnees die we, in coronatijd, hebben mogen begroeten. Dan weet u wie u in het dorp kunt aanschieten als u iets te melden heeft.

Het redactieteam bestaat uit:

Martin Hoogendoorn

De komst van nieuwe abonnees en nieuwe medewerkers, vallend onder het cluster Eemland (Baarn en Soest) is een uitgelezen moment om het Baarnsche Courant publiek met het opgewaardeerde team kennis te laten maken. Het betreft een groep, die voor wat betreft Baarn van alle journalistieke markten thuis is.

Mijn naam is Martin Hoogendoorn. Ik ben een geboren en getogen Baarnaar, inmiddels 64 jaar. Getrouwd met Wilma, twee kinderen te weten Danny, getrouwd met Melissa en Denise met partner Kevin Gartner.

Mijn vorige werkgevers zijn onder meer geweest Red Bullet productions van Willem van Kooten en Inter Football, een sportpromotie- en reclamebureau van destijds Maarten de Vos. Sinds oktober 1982 ben ik aan de Baarnsche Courant verbonden. Tot voor drie jaar was het lokale nieuwsblad een zelfstandige uitgave van drukkerij Bakker Baarn gevestigd aan de Laanstraat promenade. Eigenaar Dick Naafs verkocht de krant aan de BDU, die Barneveld als thuisbasis heeft.

Voor mijn aantreden werd de Baarnsche Courant redactioneel gerund door Simon Zwiep. Circa 25 jaar was ik als redacteur een éénpitter, later ondersteund door onder anderen Hans Veltmeijer. Vijf jaar geleden kwam Christine Schut de gelederen versterken. Onder de vlag van de BDU werd de redactie uitgebreid met een aantal correspondenten, onder wie Eugene Leenders.

Baarn, in het bijzonder mijn kantoor op zolder, bleef mijn vertrouwde thuisbasis

Na vele jaren van hoofdredacteur tot manusje van alles gefungeerd te hebben kreeg ik bij de BDU de functie van ‘verwerkend redacteur.’ Baarn, in het bijzonder mijn kantoor op zolder, bleef mijn vertrouwde thuisbasis, zodat mijn kennis en ervaring optimaal werden benut. Brede kennis van zaken heb ik van het levendige Baarnse sportwezen, de lokale politiek. Columns van uiteenlopende aard zijn met regelmaat in de kolommen aan te treffen.

De diversiteit van de werkzaamheden zijn het aantrekkelijke van het vak, dat ik tot mijn pensioen of misschien wel eerder hoop uit te oefenen, natuurlijk met een open oor en blik op de Baarnse samenleving.

Wie Martin Hoogendoorn wil spreken, kan mailen naar m.hoogendoorn@bdu.nl of bellen met 06 23674007.

Christine Schut

Met wekelijks drie deadlines voor de kranten en een website, Facebookpagina en Twitteraccount waarop we nieuws kunnen publiceren, hoef ik, Christine Schut (48), mij als redacteur van de Baarnsche Courant niet te vervelen. Ook in coronatijd is er voldoende om over te schrijven. Niet alleen nieuws, ook achtergrondverhalen. In de vijf jaar dat ik deel uitmaak van de redactie van de Baarnsche Courant heb ik Baarn en haar inwoners leren kennen als een prachtig dorp met veel autochtone Baarnaars. De eerste keren was ik nog verrast als van 60-jarige bruidsparen beide partners geboren en getogen waren in Baarn. Dat gegeven is waarschijnlijk de voedingsbodem voor een lokale abonneekrant zoals de BC. Inwoners voelen zich verbonden met hun dorp en willen graag op de hoogte blijven van wat er gebeurt, ze willen weten wie zijn overleden en welke plannen de gemeente heeft met hun straat. Dat de Baarnsche Courant als lokale abonneekrant drie keer per week verschijnt, is uniek in Nederland. Iets waar Baarn trots op kan zijn. Het afgelopen jaar hebben wij als medewerkers ervaren dat de BC in veel Baarnse harten een bijzondere plek inneemt. 

De Baarnsche Courant neemt in veel Baarnse harten een bijzondere plek in

Ook toen de BDU, de uitgeverij die de BC sinds 2018 uitgeeft, door de coronacrisis in financiële problemen kwam, konden we veel nieuwe abonnees verwelkomen. Abonnees die zichzelf hadden aangemeld óf die een abonnement cadeau hadden gekregen. Ook maakten Baarnaars giften over. Mede hierdoor kan de Baarnsche Courant haar jubileumjaar afronden. De afgelopen vijf jaar is niet alleen het uiterlijk van de BC veranderd, ook mijn rol. In het begin voegde ik achtergrondverhalen en portretten van Baarnaars toe aan de krant, verhalen waar Martin Hoogendoorn niet aan toekwam. Maar ook internet kreeg een belangrijke plek binnen de redactie en niet te vergeten social media; Facebook en Twitter. Dat zal alleen maar groeien. Het is anno 2021 zelfs mogelijk een digitaal abonnement te nemen. Al leert de ervaring dat u nog graag een papieren krant vasthoudt. Zonder sentimenteel te willen worden, kan ik alleen maar zeggen dat ik een geluksvogel ben. Eén van de leukste banen die er is, bij ook nog eens één van de mooiste titels. De redactie van de BC is altijd bereikbaar via baarnschecourant@bdu.nl. Wilt u mij persoonlijk bereiken, mail dan naar c.schut@bdu.nl of bel 06 19792728.

Eugene Leenders

Journalist is een pracht beroep. Het is een soort open universiteit waardoor je elke dag weer wat leert. Je komt overal en mag genieten van mensen, die vaak met passie hun werk doen of met hun hobby bezig zijn.

Corona maakt het anders. De uitvoerige gesprekken aan de keukentafel, in de directiekamer of in een van de vele horecazaken, liggen al maanden stil. Bijna alles gaat via de telefoon of zoom. Gelukkig dat die techniek er is, maar het maakt je werk toch minder leuk.

Klagen is er niet bij. Ik ben al lang blij dat ik dagelijks een verhaal in Baarn kan maken. Best een kleine gemeente, maar toch drie keer in de week goed voor heel wat redactiepagina’s. Van oudsher is nieuws de pijler van de krant, maar de duiding wordt steeds belangrijker. De lezer wil ook blij zijn met Baarn. Nou dat is niet zo moeilijk, met de vele mensen met hun unieke verhalen, creativiteit en enthousiasme.

Niet iedereen beseft wat voor een voorrecht is, om een onafhankelijk nieuwsblad in de brievenbus of op je computerscherm te ontvangen. In een groeiend aantal gemeenten is geen raadsverslaggever meer te bekennen. In Baarn houdt de concurrentie elkaar nog scherp. De Gooi- en Eemlander, maar ook het Algemeen Dagblad en RTV Utrecht volgen het vorstelijk dorp. En vergeet RTV Baarn niet die de raadsvergaderingen uitzendt, maar zeker op de radio ook de raadsleden bevraagt.

Elke dag met plezier, nooit wetend wat er precies op je pad komt

Na een werkzaam leven als journalistiek manager bij de NOS en Omroep Gelderland werk ik nu alweer vier jaar voor de Baarnsche Courant. Elke dag met plezier, nooit wetend wat er precies op je pad komt. Of het nu een 60-jarig huwelijk is, de verbreding van een snelweg, de gevolgen van corona of een hoogoplopend meningsverschil in de gemeenteraad.

Een goede krant maken is een hele investering. Groeiende papier- en bezorgkosten zetten het verdienmodel onder druk. Veel mensen baseren hun oordeel op wat ze horen of jaren geleden hebben gezien. In deze coronatijden zijn er tal van aanbiedingen om echt eens (opnieuw) kennis te maken. In een jaar waarop u zich opnieuw moet afvragen aan welke partij u uw stem wilt geven, extra handig. Of het nu Soestdijk is, het nieuwe theater of duurzaamheid. We proberen het van alle kanten te belichten, zodat u tot een goed oordeel kunt komen.

Hans Veltmeijer

Het team van de Baarnsche Courant is opnieuw versterkt met de komst van een ervaren journalist. Een goed teken en een illustratie dat er muziek zit in deze lokale krant. Het is nog maar vijf jaar geleden dat Martin Hoogendoorn de enige vaste redactionele kracht was en ik hem als freelancer ondersteunde. Daarvoor deed hij het helemaal alleen, en nam ik zijn werk in de vakanties over.

Sinds 2001 werk ik als freelance journalist voor een verscheidenheid aan opdrachtgevers en doelgroepen. De Baarnsche Courant was één van mijn eerste opdrachtgevers en de afgelopen twintig jaar ben ik altijd op enige wijze actief gebleven voor de BC. Een periode heb ik verslag gedaan van de lokale politiek, en de laatste jaren was de sport op maandag mijn pakkie-an. En verder kan ik mij niet zo snel een onderwerp bedenken waar ik niet over heb geschreven. Die afwisseling en het steeds verdiepen in verschillende thema’s vind ik prettig en houdt me scherp. Waar ik vooral veel energie van krijg zijn de persoonlijke verhalen van Baarnaars. Soms vanwege een opmerkelijke prestatie, gebeurtenis of misstand. Maar dat hoeft niet eens om toch een mooi verhaal op te tekenen, vanuit het hart geschreven.

Ik kan niet zo snel een onderwerp bedenken waar ik niet over heb geschreven

Coronatijd leverde ook veel bijzondere en aangrijpende verhalen op. Daar ben ik in 2020 best druk mee geweest, zowel in Baarn als in Soest waar ik voor de Soester Courant (ook onderdeel van BDUmedia) onder meer de politiek volg. Verhalen van lijdende maar ook moedige en creatieve horecaondernemers, winkeliers en schooldirecteuren, van patiënten die op de IC hebben gelegen, een voor erkenning strijdend testlab en verpleeghuizen waar verdriet en opbeurende initiatieven elkaar afwisselen. Het is een periode die we allemaal snel achter ons hopen te laten, maar voor journalisten is het ook een interessante tijd, die prikkelt om alle ontwikkelingen op de voet te volgen.

Ik ben geboren en getogen in Baarn en ken alleen daarom al veel mensen hier. Maar werken als lokale journalist levert nog veel meer contacten op en laat de gemeenschap intenser tot leven komen. En er is veel leven in deze gemeenschap, waarover wij met dit ondertussen uitgebreide team van de BC graag fraaie, journalistiek gedegen nieuwsberichten, analyses, reportages en achtergrondverhalen maken voor u, waarde lezer. Met mooie en pakkende beelden erbij.

John Spijkerman

Mijn naam is John Spijkerman en ik woon in Leusden. Op mijn 59e ben ik vanaf 1 februari 2021 als ‘journalistiek talent’ toegevoegd aan de redactie van de Baarnsche Courant. Ik vind het heel bijzonder dat deze ‘vorstelijke’ gemeente nog steeds een eigen abonnementskrant heeft, die maar liefst drie keer per week uitkomt. Het lijkt me bijzonder daar inhoudelijk mijn bijdrage aan te kunnen leveren.

Ik hou van lokaal nieuws dat onderscheidend is, dat iets extra’s brengt en dat mensen aan het denken zet, maar ik hou ook van mooie achtergrondverhalen. Goede, betrouwbare lokale journalistiek is misschien wel belangrijker dan ooit in deze tijd van fake news. Het mooie van lokale journalistiek is, dat het dichtbij de mensen staat. Je schrijft over zaken die mensen persoonlijk raken. Ik wil de abonnees van de Baarnsche Courant informeren over zaken die in hun lokale gemeenschap gebeuren.

Het mooie van lokale journalistiek is, dat het dichtbij de mensen staat

Mijn interesse voor de lokale journalistiek gaat terug naar 1992 toen ik nog in Doorn woonde. Als redacteur/verslaggever heb ik geschreven in de gemeente Utrechtse Heuvelrug, maar ook in Amersfoort en Leusden. Als freelancer heb ik onder meer geschreven over de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. En in 2018 en 2019 heb ik lange tijd gereisd in het Verenigd Koninkrijk en geschreven over Brexit. Ik ging op zoek naar het verhaal van ‘gewone Britten’. Wellicht had het te maken met mijn achtergrond als lokaal journalist met aandacht voor het ‘kleine nieuws’.

Behalve van schrijven, hou ik van lezen, van wandelen, van fietsen en van fotograferen. In coronatijd heb ik de natuur ontdekt en mij toegelegd op het fotograferen van vooral vogels. Het maken van een mooie foto is vergelijkbaar met het schrijven van een goed verhaal. Met geduld, doorzettingsvermogen, inzet en creativiteit krijg je vaak de mooiste foto’s. Datzelfde geldt voor artikelen. Ik hoop mooie achtergrondverhalen, portretten en interessante nieuwsartikelen voor de Baarnsche Courant te schrijven. Ik sta open voor uw tips en ideeën.

Het verkoopteam bestaat uit: 

Barbara Illing, verkoopcoördinator

,,Na de overname door de BDU is de Baarnsche Courant nog verder uitgegroeid tot een hele mooie titel in een stal waar ze weten wat brengen van lokaal nieuws is. De Baarnsche Courant is misschien niet meer uniek qua uitstraling, maar de mogelijkheden zijn bij de BDU wel groter. Daar werkt een enorm team van professionals.” Verkoopcoördinator Barbara Illing is richting ondernemers hét gezicht van de Baarnsche Courant.

Barbara Illing (54) is verkoopcoördinator voor Baarn en Soest. ,,Op 1 maart werk ik precies tien jaar voor de Baarnsche Courant. Op 1 april 2020 is de Soester Courant daar als een mooie aanvulling bijgekomen”, legt de Baarnse uit.

,,Ik houd van dit werk omdat ik het als een uitdaging zie samen met ondernemers een plan op maat te maken om hun (potentiële) klanten te bereiken of dat nu via de papieren krant of online is. De diversiteit van de ondernemers en hun activiteiten maakt dat geen dag hetzelfde is. Zeker in deze bijzondere tijd is het een uitdaging om te zorgen dat inwoners lokaal blijven kopen. Het is mooi om te zien hoe ondernemers ook nu positief blijven en creatief zijn. De gesprekken die ik met hen voer, zijn voer zijn stuk voor stuk inspirerend.”

In deze bijzondere tijd is het een uitdaging om te zorgen dat inwoners lokaal blijven kopen

,,Mijn vrije tijd breng ik het liefste door met mijn gezin en mijn dierenstapel (hond, twee katten en verzorgpaard) en buiten in de natuur. Daarnaast mag ik graag gifts en sieraden met geluksbrengers maken en leuke vintage items opsporen in binnen- en buitenland. Dat laatste staat natuurlijk een beetje on hold, maar dat gaat vanzelf weer gebeuren. Eigenlijk heb ik zoveel interesses dat ik nog wel even door kan gaan, laten we het er maar op houden dat ik me eigenlijk nooit verveel. Ook in deze bijzondere tijden denk ik juist graag mee met ondernemers. De krant is er namelijk altijd en voor iedereen! Ik zie ernaar uit om samen te werken met René Gerritsen, de nieuwe media-adviseur en ik ben trots op de krant die in haar 125e jaargang is. Contact met mij opnemen? 06 24760405.”

René Gerritsen

,,Als een adverteerder meldt dat het afgelopen weekend heel druk is geweest, dankzij een advertentie in de Baarnsche Courant, ben ik blij dat we elkaar hebben geholpen.” René Gerritsen (55) begint vandaag als media-adviseur voor de Baarnsche Courant en Soester Courant. De zeer ervaren ‘advertentieverkoper’ werkt al 21 jaar in de regio voor BDUmedia, sinds 2018 uitgever van de Baarnsche Courant.

,,Ik zou eigenlijk klantencontact gaan doen, toen ik deze vacature intern zag langskomen. Die kon ik niet laten lopen. Vanaf vandaag ga ik, uiteraard afhankelijk van de coronamaatregelen, zoveel mogelijk klanten bezoeken. En ik werk ook een aantal uur ‘op kantoor’. Maar dat kan, door mijn laptop, overal zijn. Het leukst aan mijn werk vind ik het contact met mensen. Dan kun je zeggen ‘je kunt ook een kroeg beginnen’, maar ik wil mensen ook echt helpen. Als zij tevreden zijn met een advertentie, ben ik dat ook. De krant als medium vind ik ook mooi. Het is fijn gezamenlijk aan een product, in dit geval de Baarnsche Courant, te werken en daar trots op te zijn.”

Het leukst aan mijn werk vind ik het contact met mensen

René Gerritsen geeft toe dat hij nog niet zoveel over Baarn en Soest weet. ,,Dat zal moeten groeien. Ik weet alleen dat het behoorlijk koninklijk is”, lacht hij. ,,Ik ga vandaag meteen het gebied in, onder leiding van collega Barbara Illing die Baarn wel heel goed kent. We gaan eerst de vaste klanten bezoeken”, aldus de man die in zijn vrije tijd graag leest, winkelt, wandelt, kookt mét wijn en tijd doorbrengt met zijn gezin. ,,Met mijn werk erbij is de week dan zo vol.”

Waar Gerritsen de meeste zin in heeft, is het gebied doorstruinen al realiseert hij zich dat door corona zijn start wellicht wat lastig zal zijn.

U kunt René Gerritsen bereiken via r.gerritsen@bdu.nl of 0342-494 828.

En tot slot: De bezorging, verzorgd door ‘team Papo’

,,We hebben echt een goed team van bezorgers om ons heen, we hebben alleen nog steeds mensen nodig voor de bezorging van Baarn Huis-aan-huis. Mary Papo en zoon Hubert jr zijn sinds januari 2019 verantwoordelijk voor de verspreiding van Baarnsche Courant en Baarn Huis-aan-huis. ,,Vorige week hadden we niet één klacht en hebben we de bezorgers gecomplimenteerd in onze groepsapp. Dat hadden we misschien beter niet kunnen doen want de volgende editie hadden we gelijk weer een paar klachten”, zegt ze lachend.

Mary Papo zorgt als een moederkloek voor haar bezorgers. De Baarnsche Courant wordt drie keer per week door 38 lopers bezorgd. Uiteraard heeft ook de familie Papo maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. ,,Er liggen handschoenen voor wie dat wil en we maken de lopers via de groepsapp, maar ook persoonlijk, regelmatig attent op afstand houden. Via de groepsapp communiceren we dat de krant weer binnen is, dat vinden veel lopers fijn, vooral in deze tijd want dan kunnen ze bijvoorbeeld tussen twee lessen door hun krant lopen. De jongste bezorger is net 13 jaar en de oudste is Leo van Ommeren die Lage Vuursche, soms samen met zijn vrouw, voorziet van nieuws”, legt Mary Papo uit.

De BC is toch een soort legacy voor Baarn

,,We zijn in 2018 benaderd om de bezorging van de Baarnsche Courant op ons te nemen. De BC is toch een soort legacy voor Baarn. Wij vonden dat deze niet mocht verdwijnen uit Baarn omdat er niemand meer de bezorging op zich zou nemen, vandaar dat wij ja gezegd hebben”, aldus Mary Papo. Zij en haar man Hubert zitten al 35 jaar in de krantenbusiness. ,,In Baarn worden alle kranten via ons verspreid”, vertelt Mary. ,,Onze twee oudsten, Hubert jr en Nick, zijn hier al van jongs af aan in meegenomen en zitten ook in de verspreidingswereld. Wij zijn zelf altijd ondernemende mensen geweest. Dit hebben onze kinderen overgenomen”, legt Mary uit.

Wie geïnteresseerd is om kranten te lopen in Baarn kan zich aanmelden via 06-44256070 of papospec@xs4all.nl. Voor bezorgklachten kunnen abonnees bellen naar 03492-494882 of hun klacht doorgeven op www.baarnschecourant.nl.

Christine Schut ziet het aandeel internet toenemen.
Eugene Leenders geniet van verhalen met passie.
Hans Veltmeijer schrijft het liefst vanuit zijn hart.
John Spijkerman, nieuwe, ervaren redacteur.
Barbara Illing werkt op 1 maart tien jaar bij de Baarnsche Courant.
René Gerritsen is tevreden als de adverteerder dat is.
Mary en Hubert jr Papo verzorgen de bezorging van alle kranten in Baarn.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie