Per Insinger bij een het hondenuitlaat terrein in aanleg.
Per Insinger bij een het hondenuitlaat terrein in aanleg. RTV Baarn

‘Baarn niet hét hondenuitlaatcentrum’

12 januari 2021 om 11:57 Politiek

BAARN Baarn wil niet het hondenuitlaatcentrum van Nederland worden, maar wel verantwoording nemen voor het oplossen van een probleem.

Dat is volgens wethouder Erwin Jansma de reden om Per Insinger, van Landgoed Pijnenburg, toe te staan om drie gebieden op zijn landgoed te omheinen en geschikt te maken voor zogenoemde Honden Uitlaat Servicebedrijven (HUSsen). Dat zijn commerciële bedrijfjes die meestal met een busje tussen de vijf en tien honden mee uit wandelen nemen. HUSsen worden steeds vaker geweerd in de regio. Recent door het Gooische Natuurreservaat en ook Staatsbosbeheer wil geen nieuwe vergunningen meer verstrekken. Insinger wil de HUSssen daarom afgesloten delen van zijn landgoed verhuren.

De inspraak leidde vorige week tijdens de vergadering van de raad tot een clash tussen Jelle Jonkers van D66 en inspreker Paul Bosch van Drakestein. De fractievoorzitter van D66 vroeg zich af of Bosch van Drakestein als buurman sprak of als vertegenwoordiger van een instelling. Ook verweet hij de inwoner van Lage Vuursche altijd in te spreken en bezwaar te maken wanneer het om Landgoed Peijnenburg gaat. Jonkers: ,,Ik begin er moe van te worden. Ik zie in het raadsvoorstel voordeel voor de natuur, voor de HUSsen, voor de zelfstandige ondernemers. Iedereen is erbij gebaat. We moeten dit prijzen en aanmoedigen en niet steeds klagen.” Volgens Bosch van Drakestein zijn loslopende honden schadelijk voor de natuur. Het is niet voor niks dat ze meestal aangelijnd moeten zijn. Ze verstoren de natuur, verjagen vogels en de ontlasting op één plek is niet goed voor het bos. Voorzitter Mark Eijbaard wees Jonkers er op dat Bosch van Drakestein sprak namens de Stichting Natuur en Landschap Lage Vuursche. Op alle voorstellen die de raad op de agenda zet, mag worden ingesproken door wie dat wil. Op Pijnenburg zijn nu drie losloopterreinen in gebruik. De vergunningsaanvraag loopt nog, maar er wordt in afwachting van een besluit niet handhavend opgetreden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie