Foto : Bastiaan Miché
Foto : Bastiaan Miché Bastiaan Miché

Amerpoort koopt grond van Blokzijl

10 januari 2021 om 16:25 Nieuwbouw

BAARN Buurmans grond komt maar één keer te koop. Daarom heeft Amerpoort 6,7 hectare van het naastgelegen Bomencentrum aangekocht. Een terrein ter grootte van tien voetbalvelden.

Het gaat om grond met een agrarische bestemming. De zorginstelling zegt nog geen concrete plannen te hebben. Toch komt de aankoop op een opvallend moment. Deze maand geeft de gemeenteraad groen licht voor ingrijpende verbouwingsplannen voor Amerpoort en het naastgelegen Sherpa. Beide instellingen willen de komende 15 jaar een groot aantal gebouwen moderniseren. De strook die Amerpoort heeft gekocht, ligt direct naast het terrein van de instelling. Voorlopig mag er alleen gewandeld worden en wellicht wat activiteiten in het kader van de groenvoorzieningen. Wethouder Erwin Jansma werd deze week om opheldering gevraagd door de raad. Hij herhaalde dat de kans zich nu voordoet en dat Amerpoortbestuurder Paul Willems al eerder heeft laten weten dat er belangstelling is. Bekend is dat er meer ruimte nodig is voor de complexere zorg die groeit. Dat vraagt op termijn mogelijk om een uitbreiding van zorgaanbod voor Amerpoort.

Hans Blokzijl is zijn bomenkwekerij aan het afbouwen. Hij richt zich al jaren op evenementen met zijn Groene Paviljoen en de Jardin d’Hiverre. Blokzijl denkt op termijn een kwekerij van twee tot drie hectare over te houden. Dat betekent dat er nu nog tien hectare kwekerij te koop staan.

Zowel op Amerpoort als Sherpa wonen honderden mensen met een beperking, veelal in verouderde accommodaties. De raad lijkt in meerderheid mee te willen werken aan de toekomstplannen. Voorlopig gaat het om globale schetsen met bouwvlekken, waarop bebouwing mogelijk is. De provincie Utrecht kijkt kritisch mee omdat de zorginstellingen in een natuurgebied staan. Met waardevolle bosgroeiplaatsen en oude boskernen net als op landgoed Soestdijk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie