Leo Boudewijns poseert voor de Wintertuin.
Leo Boudewijns poseert voor de Wintertuin. René Dijk

Leo Boudewijns, kunstenaar

5 januari 2021 om 12:15 Kunst

BAARN Toen Leo Boudewijns in 1955 uit Amsterdam naar Baarn verhuisde, omdat hij bij het toen nog jonge platenconcern van Philips een functie had aanvaard, was dat niet zijn eerste keuze. Hij wilde eigenlijk bij de radio werken, mooie platenprogramma’s samenstellen en die liefst zelf voor de microfoon presenteren.

Naast die hang naar de zender had hij ook een grote interesse ontwikkeld voor de kunst; hij was kind aan huis in het Stedelijk Museum in de hoofdstad, dat toonaangevend werd onder de bezielende leiding van Jonkheer Sandberg. Daar zag hij de eerste exposities van het werk van de Groningse graficus, schilder, drukker Hendrik Nicolaas Werkman; diens ‘druksels’ inspireerde hem hevig. Ook later, toen zijn fonografische loopbaan zich zodanig ontwikkelde dat hij directeur van de Nederlandse afdeling van het bedrijf, Phonogram, werd, bleven zijn artistieke aspiraties overeind en beloofde hij zichzelf dat hij ooit zou terugkeren naar zijn grote liefde voor de grafische kunst.

Ondertussen schilder hij en bewonderde hij de drukkunst van Werkman. Boudewijns bestudeerde diens techniek en bezocht daartoe vele malen het Gronings Museum dat een ruime collectie Werkman beheert en die zo nu en dan tentoonstelde. Hij ontwikkelde een eigen variant op de Werkmantechniek, waarbij hij vormen sneed uit papier en die afdrukte met behulp van de vingers en drukinkt. Hij bezat geen pers; de nuances die hij met zijn vingers kon bereiken bevielen hem trouwens veel beter.

Zijn onderwerpen variëren van jeugdherinneringen tot dagelijkse voorvallen, van romantische vergezichten tot vinnige reacties op de actualiteit. Zijn formaten wisselen van klein tot groot naar gelang het onderwerp erom vraagt. Hij heeft de laatste tijd succesvolle tentoonstellingen gehad, onder meer in de gangen van Theater ‘De Speeldoos’ en bij enkele galeries. En onlangs verscheen zijn fraai uitgevoerde catalogus ‘Cool Prints’ met twintig zorgvuldig uitgezochte prenten.

Hoewel Boudewijns de muziek, in het bijzonder het klassieke repertoire nog steeds een goed hart toedraagt en zes jaar geleden benoemd werd tot Opera Ambassadeur van Theater ‘De Speeldoos’ ten behoeve van de uit New York gerelayeerde voorstellingen, is hij daarnaast ook de auteur van vele boeken; zijn eerstkomende titel ‘Ouwemannenpraat’ zal in het begin van 2021 verschijnen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie