Heb je een verblijfsobject met een afsluitbare deur, een badkamer en een keuken dan voldoe je aan de voorwaarden om een huisnummer te kunnen krijgen.
Heb je een verblijfsobject met een afsluitbare deur, een badkamer en een keuken dan voldoe je aan de voorwaarden om een huisnummer te kunnen krijgen. Baarnsche Courant

De wereld achter de huisnummers

3 januari 2021 om 10:25 Wonen

BAARN Zonder huisnummer, geen huis. Ambtenaar M. Hoogma zorgt er in Baarn voor dat iedereen die daarvoor in aanmerking komt zijn of haar huisnummer krijgt.

Het is maar een klein onderdeel van zijn werk, maar het geeft hem veel voldoening om alles in goede banen te leiden. Achter het huisnummer gaat nog een hele wereld schuil.

Hoogma: ,,Heb je een verblijfsobject met een afsluitbare deur, een badkamer en een keuken (of de leidingen en aansluitingen zijn aanwezig voor een keuken) dan voldoe je aan de voorwaarden om een huisnummer te kunnen krijgen. Mijn collega’s van ruimtelijke ordening kijken vervolgens of het in het bestemmingsplan past en de afdeling vergunningverlening controleert of er een vergunning nodig is. Dat komt omdat we bij de toekenning van huisnummers ook direct naar de gebruiksfunctie van een verblijfsobject kijken. Zo wordt geregistreerd of het bijvoorbeeld woonfunctie of winkelfunctie heeft. Dat is belangrijk, omdat je bijvoorbeeld bij een woonfunctie huursubsidie kunt aanvragen.”

Logisch dat Hoogma heel wat aanvragen op zijn bureau krijgt. Hij beoordeelt vrij streng. Baarn stikt van de aanbouwsels, garages en dependances. De één wel een huisnummer geven en de ander niet is vragen om problemen. Een precedent is zo geschapen, dus precies de regels volgen, levert de minste problemen op

Zo gebeurt het wel eens, dat iemand een huisnummer aanvraagt en Hoogma tot de constatering komt dat er helemaal niet gewoond mag worden. Hoogma: ,,Gelukkig zelden. Ik kan me niet heugen dat het echt tot een uitzetting is gekomen. Maar, vertrekt de oorspronkelijke bewoner dan mag er niemand anders in. Dat laten we handhaving daadwerkelijk controleren.”

Vaak is het object duidelijk: een winkel of een woonhuis, maar de praktijk is soms weerbarstiger. Neem een aantal panden in het centrum waar een winkel zit, met daarboven bewoning en dan nog een aantal kamers in de onderverhuur. Hoogma moet dan ook de verblijfsobjecten inventariseren en splitst ze vervolgens uit op gebruik.

In de Brinkstraat zijn dit jaar enkele winkelpanden opgesplitst in verschillende appartementen.

Hoogma pakt dan het alfabet en kan bijvoorbeeld nummer 10 splitsen in 10a, 10b enzovoort. Niet alle 26 letters van het alfabet. De postbezorging heeft ook zo zijn wensen en ziet bijvoorbeeld liever geen i omdat dat verwarrend kan werken met de l.

Bij ingewikkelde objecten is Hoogma niet te beroerd zelf een kijkje te nemen. Ook is hij een frequent bezoeker van de database met luchtfoto’s die de gemeente regelmatig ververst. Hoogma: ,,Onvoorstelbaar hoe dingen in een paar jaar tijd veranderen. Neem bijvoorbeeld de Nieuw Baarnstraat, daar was het al een gedoe met huisnummers in steegjes maar zeker nu er nieuwe woningen op het achtererf worden gebouwd, is het zoeken naar een goede oplossing.”

De ambtenaar onderhoudt goede contacten met zijn collega’s van vergunningverlening. Daar is het, via een omgevingsvergunningsaanvraag, het eerst duidelijk of er iets met huisnummers moet gebeuren.

Van elk besluit maakt Hoogma een bericht dat wordt verspreid. Naar de brandweer, andere hulpverleningsdiensten, nutsbedrijven, maar bijvoorbeeld ook energie- of telecomconcerns.

Natuurlijk volgt hij de ontwikkeling van de Baarnse Zoom, een te bouwen woonwijk met honderden huizen. In principe loopt dat straks vanzelf met een stratenplan.

Een compleet ander verhaal is het Laanplein.

Hoogma: ,,Ja, zo noemt iedereen het parkeerterrein tussen de nieuwe Aldi en de Laanstraat. Maar, officieel is dat terrein naamloos. Dat gaat problemen geven, wanneer het woningproject op de plek van voormalige drukkerij Bakker wordt verwezenlijkt en op de plek van de oude Aldi ook woningen komen. Dan heb ik echt niet genoeg huisnummers. Inmiddels is de commissie voor de straatnamen al druk bezig. Dat zijn ervaren mensen met gevoel voor historie. Wanneer die nu een mooie naam bedenken voor het ‘Laanplein’ dan kan ik vervolgens aan het nummeren.”

Het helpt dat híj in Baarn woont, dan weet hij de plek waar het om gaat meestal uit zijn hoofd. Zelf werkt hij vanuit het gemeentehuis, een bijzonder gebouw want het heeft twee huisnummers: Laanstraat 1 en Stationsstraat 18. Normaal zijn ze er niet dol op, maar hier schep je wel duidelijkheid.

Hoogma: ,,Je weet zo of je aan de voorkant de Laanstraat moet zijn of de achterzijde Stationsstraat. Feitelijk gaat het ook om twee verschillende panden, de oudbouw en de nieuwbouw.”

Eén ding probeert Hoogma te voorkomen: een verblijfsobject hernummeren. ,,Ik kan me goed voorstellen dat je er niet op zit te wachten. Inmiddels is het proces bijna geheel geautomatiseerd. Iedereen krijgt automatisch bericht. Het ongemak duurt misschien een paar weken, maar kan ik het voorkomen, dan is dat natuurlijk veel fijner.”

door Eugene Leenders

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Eugene Leenders
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie