De raad vergaderde woensdagavond opnieuw digitaal.
De raad vergaderde woensdagavond opnieuw digitaal. Gemeente Baarn

Raad kiest voor verbouw Theater de Speeldoos

16 december 2020 om 22:27 Politiek

BAARN Theater De Speeldoos wordt voor 8,9 miljoen euro verbouwd. Nieuwbouw van een theater-cultuurhuis aan de Brink is definitief van de baan. Dat heeft de raad woensdagavond besloten. Bij een hoofdelijke stemming stemden 10 raadsleden van VVD, BOP, CDA en PvdA voor verbouw. Een amendement van VoorBaarn, D66, GroenLinks en ChristenUnie-SGP om toch voor nieuwbouw te kiezen, bleef op 9 stemmen steken.

Spil in de discussie was het CDA dat sterk twijfelde tussen verbouw en nieuwbouw. Fractievoorzitter Rik van Hardeveld haalde direct de angel uit het debat door te stellen dat de christendemocraten voor verbouw zouden stemmen.

Van Hardeveld: ,,Een nieuw theater op een droomlocatie, maar de risico’s zijn ons te groot.”

Het theaterdossier houdt de gemeenteraad al jaren in de ban. Nadat de raad in 2019 instemde met een beperkte verbouw van Theater de Speeldoos aan de Rembrandtlaan, werd dat besluit toch aangehouden. Reden was een initiatief van projectontwikkelaar Johan Zijtveld om een theater-cultuurhuis op de plek van het Arcadegebouw aan de Brink te willen bouwen. Een groot deel van de bevolking en de centrumwinkeliers zagen zo’n nieuwe “landmark” op de Brink wel zitten.

Uiteindelijk valt de gemeente nu terug op het verbouwen van de Speeldoos. Die wordt veel drastischer aangepakt dan in het eerste plan. Dat ging nog uit van een budget van 3,76 miljoen euro. De plannen worden in 2021 uitgewerkt waarna de verbouw in 2022/2023 van start gaat. Voor die periode wordt nog gezocht naar een tijdelijke theaterlocatie.

Eugene Leenders

Eugene Leenders
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie