Ekaterina Krysanova en Igor Tsvirko in 'Le Corsaire'.
Ekaterina Krysanova en Igor Tsvirko in 'Le Corsaire'.

Ballet vanuit Bolshoi Theater in Moskou op witte doek

23 oktober 2017 om 12:24 partnercontent

BAARN - Met het romantische drama 'Le Corsaire' wordt het nieuwe balletseizoen geopend. Theater de Speeldoos vertoont de balletten vanuit het Bolshoi Theater in Moskou op het filmdoek.

Het is misschien voor de echte dansliefhebber onacceptabel, maar het blijkt door de hele dansgeschiedenis heen toch waar te zijn: de meest geliefde balletten ontlenen hun populariteit niet in de laatste plaats aan de muziek die ervoor werd gecomponeerd.

En wat dit betreft kunnen de fans aan deze voorstelling van 'Le Corsaire' hun hart ophalen: de muziek werd in eerste instantie geschreven door een man die zijn sporen juist in het ballet verdiende: de Fransman Adolphe Adam. Hij was eigenlijk operacomponist, maar zijn gehele oeuvre is in de vergetelheid geraakt; alleen de ouverture tot zijn komische opera 'Si j'étais Roi' uit 1803 wordt hier en daar nog wel uitgevoerd.

De beroemde choreograaf Alexei Osipovitsj Ratmansky plaatste de luisterrijke productie 'Le Corsaire' in 2007 weer op het programma van het Bolshoi Theater. Het romantische drama, min of meer gebaseerd op een gedicht van Lord Byron, werd al vanaf de première in Moskou, eind negentiende eeuw, van harte toegejuicht. Ratmansky is zelf oud-danser van het Bolshoi Ballet, hij werkte ook samen met het Kirov Ballet en was 'dancer in residence' bij het New York City Ballet. Ratmansky wordt geroemd om zijn zorgvuldige reconstructies van het werk van de beroemde Marius Petipa, zoals ook hier het geval is. Sommige scènes uit de oorspronkelijke choreografie gingen vanwege hun populariteit ook een eigen leven leiden: 'Le Jardin Animé' en de geliefde 'Corsaire Pas de Deux' werden ook in een andere context uitgevoerd.

Het verhaal van 'Le Corsaire' gaat over piraten, slaven en Oosterse intriges: elementen die wel vaker een inspiratiebron voor balletten vormden. In de loop der tijd hebben ook andere componisten dan Adam aan het werk hun bijdragen geleverd, zoals Chopin, Delibes en Diego.

Voor het eerst zal Olga Smirnova, de jongste prima ballerina van de groep, de hoofdrol van Medora dansen, terwijl Igor Tsvirko de rol van Conrad, de piraat op zich neemt. Het volledige corps de ballet van het Bolshoi gezelschap grijpt enthousiast de gelegenheid aan om zijn bijzondere danskwaliteiten te demonstreren: een inspirerende openingsshow van het nieuwe balletseizoen in Theater de Speeldoos.

Deze balletvoorstelling is op zondagmiddag 29 oktober om 14.00 uur vanuit het Bolshoi Theater in Moskou te zien op het filmdoek in de Grote Zaal van Theater de Speeldoos.

Kaarten zijn verkrijgbaar via www.speeldoosbaarn.nl/ballet voor 29,50 euro per kaart. De kaartprijs aan de theaterkassa is 30 euro. Kaartprijzen zijn inclusief hapjes en drankje.
Speciaal voor de jeugd tot en met 18 jaar geldt een gereduceerd tarief. Deze onlinekaartprijs is 14,50 euro en aan de theaterkassa 15 euro. Een drankje is bij dit jeugdtarief inbegrepen. De theaterkassa is geopend op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur en een half uur voor aanvang van de voorstelling.
De seniorenbus reserveren kan via 035-5421129 (maandag t/m vrijdag 9.00-16.00 uur).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie