Bert Sieben (links) is voorzitter van het stembureau in het gemeentehuis.
Bert Sieben (links) is voorzitter van het stembureau in het gemeentehuis. Foto: Christine Schut

'Het loopt de hele dag lekker door'

21 maart 2018 om 13:09 partnercontent

BAARN Op het stembureau in de raadszaal van het Baarnse gemeentehuis is het rond het middaguur een drukte van belang. Veel mensen gebruiken kennelijk hun middagpauze om hun stem uit te brengen. Ongeveer twintig mensen staan in de rij. Ze moeten ongeveer vijf minuten wachten. "De opstelling is wat onhandig", meldt een dame. "Als je hebt gestemd, moet je je formulier in de bussen deponeren. Daarvoor moet je tussen de rij wachtende mensen door. Aan de andere kant geeft dat wel een soort gezellige saamhorigheid."

De heer Kee is het gelukt zijn stem uit te brengen. "Ik stem altijd, want stel je voor dat je niet meer mag stemmen." Kee is een min of meer zwevende kiezer. "Maar wel binnen een bepaald spectrum." Vandaag heeft hij op 'een verliezende partij' gestemd. De heer Kee heeft ook gestemd over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), de zogenoemde sleepwet. "De wet deugt niet, die moeten ze dus veranderen. Ik ben overigens tegen referenda. Ze zijn te ingewikkeld voor de gemiddelde burger." Milco Vuijst is juist voor een referendum. "Het is jammer dat ze het gaan afschaffen, ik vind het juist democratisch. Ik heb voor gestemd omdat de criminaliteit, die alleen maar erger wordt, moet worden gestopt." Vuijst stemt eigenlijk altijd op dezelfde partij. Ook als ik kieswijzers invul, kom ik altijd uit bij die partij."

Bert Sieben is voorzitter van het stembureau. Al jaren. "Het loopt hier de hele dag door. Inmiddels hebben 550 mensen gestemd voor de gemeenteraad en 500 voor het referendum. Vier jaar geleden stemden hier tussen de 1300 en 1400 mensen. Het gaat dus weer een beetje die kant op." Sieben bemand het stembureau, samen met twee vrienden. "Ik ben werkzaam bij de gemeente Baarn. Vanuit de ambtelijke organisatie komen veel stembureauvoorzitters. Volgens mij doet vandaag in ieder geval het hele managementteam mee." Sieben legt uit wat er om 21.00 uur gaat gebeuren, als de stembussen sluiten. "Dan komen de sleutels van de stembussen tevoorschijn die goed zijn opgeborgen. De bussen worden geleegd. De formulieren worden uitgevouwen op per partij gestapeld. Dat is openbaar en gebeurt hier in de raadszaal. Mensen mogen daar dus bij zijn. Daarna wordt er, per partij, geteld op de persoon. We hopen om 22.30 uur de uitslag per partij te kunnen geven en om 24.00 uur per persoon."

De redactie van de Baarnsche Courant bezoekt vandaag meer stembureaus. Daarover leest u in de krant van vrijdag 23 maart.

Wachtenden in de hal van het gemeentehuis.
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie