Lucht en Water I van MC Escher.
Lucht en Water I van MC Escher. Foto: the M.C. Escher Company BV-Baarn-the Netherlands.

Film 'Escher: Het oneindige zoeken'

20 maart 2018 om 09:52 partnercontent

BAARN - "Ik vrees dat er maar een persoon is in de wereld die een goede film zou kunnen maken over mijn prenten: ikzelf." M.C. Escher. Dit schreef Escher in 1969 aan een Amerikaanse verzamelaar van zijn werk. Omdat hij zijn observaties in honderden brieven, artikelen, dagboeken, lezingen en catalogi beschreef is het mogelijk geweest een film te maken, genaamd "Escher: Het oneindige zoeken".

Eschers persoonlijke documenten zoals brieven en dagboeken geven een prachtig beeld van wie hij was, wat hij dacht, voelde en waar hij naar op zoek was. Persoonlijker, poëtischer en puntiger dan Escher zelf deed in zijn in zijn privé documenten, kunnen zijn emoties en gedachten niet verwoord worden.

Op basis van dit materiaal geeft Escher in de film "Escher: Het oneindige zoeken", in zijn eigen woorden, een zeer aangrijpend en persoonlijk beeld van zijn leven met al zijn angsten, twijfels, successen en zijn verwondering en natuurlijk met 'zijn' visie op zijn eigen werk.

Als bezoeker ziet u de film door de ogen van Escher zelf. De camera is Escher en hij neemt ons bij de hand op reis door zijn leven. Hij legt uit wat hem zo fascineerde in Italië waar hij bijna 20 jaar woonde. We volgen hem op zijn trektochten door de bergen van Italië, Zwitserland en Spanje op zoek naar inspiratie. Zijn bezoek aan het Alhambra zal een keerpunt in zijn leven blijken en later leiden naar de werken die eerst Amerika veroverden en later de hele wereld.

Door in de huid van Escher te kruipen leert u deze geweldige grafische kunstenaar kennen en begrijpen. Unieke persoonlijke foto's en filmfragmenten geven samen met zijn eigen woorden een enorme diepgang aan de film. Hoewel in zijn tijd vaak door kunsthistorici verguisd is Escher een kunstenaar van wereldfaam. 44 jaar na zijn dood vertelt Escher zijn persoonlijke verhaal en komt de mens Escher uit de schaduw van zijn werk tevoorschijn.

Op maandag 9 april gaat de film 'Escher: Het oneindige zoeken' in première in Leeuwarden. Op dinsdag 17 april vindt de Baarnse première plaats in Theater de Speeldoos Baarn. De film is tot stand gekomen dankzij de Escher Foundation uit Baarn. De regisseur van de film is Robin Lutz. De gemeente Baarn heeft een financiële bijdrage geleverd. Om 20.15 uur is er een officiële start van de première.

Het werk van Maurits Cornelis Escher is over de hele wereld te vinden. Escher werd vooral bekend om zijn houtsneden, houtgravures en lithografieën, waarin hij speelde met wiskundige principes. Zijn tekeningen verbeelden vaak onmogelijke constructies en in elkaar passende, meetkundige patronen die geleidelijk in verschillende vormen veranderen.

Escher woonde bijna 30 jaar in Baarn en zijn werken zien we dan ook terug op veel plekken in Baarn. Het gemeentehuis heeft twee Escher-ramen en een groot muurplastiek. Het Baarnsch Lyceum heeft twee Escher tegelzuilen, er is een Escher-rotonde en op het Stationsplein staat een Escher-monument. Baarn heeft zelfs een M.C. Escherlaan, waar de huizen aan de voorgevel een tegel met Escher-motief hebben. Escher overleed in 1972 en ligt begraven op de Nieuwe Begraafplaats van Baarn.

Escher: Het oneindige zoeken is op dinsdag 17 april (première) en maandag 23 april om 20.15 uur te zien in Theater de Speeldoos Baarn. Deze film wordt zonder pauze vertoond. Filmkaarten zijn verkrijgbaar via www.speeldoosbaarn.nl/film voor € 10,50 per kaart. De kaartprijs aan de theaterkassa is € 10,00. Een consumptie is bij de kaartprijs inbegrepen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie